KATEGORİLER

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev

32.50 TL KDV Dahil
Etiket Fiyatı = 50.00 TL

AÇIKLAMA

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev’den Emile’e, İnsanlar Arasında Eşitsizliğin Kaynağı’ndan İtiraflar’a, insanlık tarihinde çığır açan Aydınlanma düşüncesinin en önemli Romantik düşünür-yazarıdır. Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev (1750) ise, Rousseau’yu Fransa’ya ve dünyaya tanıtan kitap olmuştur. Sabahattin Eyüboğlu (1909-1973): Hasan Âli Yücel’in kurduğu Tercüme Bürosu’nda görev aldı. İÜ Edebiyat Fakültesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Köy Enstitülerinde dersler verdi. Yazdığı pek çok kitabın yanı sıra Shakespeare, Montaigne, Platon, Hayyam gibi pek çok önemli yazar ve düşünürün eserlerini çevirdi.  

Rousseau ve Söylev'i

Bu söylev, Dijon Akademisi'nin 1749'da ortaya attığı şu yarışma sorusuna cevap olarak yazılmıştır ve birinciliği kazanmıştır:

"Bilimlerin ve sanatların gelişmesi ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?"

Rousseau bu soruya yalnız ünlü söylevi ile değil, bütün hayatı ve eserleriyle hayır cevabını vermiştir. Söylev'in önemi Rousseau'nun yazarlık hayatında bir hareket noktası oluşu ve eserlerindeki başlıca tezi özetleyişidir. Rousseau ölünceye kadar bu söylevdeki fikirlere bağlı kalmış ve bütün eserleri sanki aynı fikirlerin genişletilmesi ve ispatlanması için yazılmıştır.

Rousseau'nun tezi ne kadar garip görünürse görünsün, bugün bile kuvvet ve tazeliğini korumaktadır. Avrupa uygarlığının şimdiki buhran günlerinde birçok düşünürler sanat ve bilimlerin insan hayatındaki yeri ve önemi sorunlarına dönmektedirler. Dijon Akademisi'nin sorusu bugün yeniden sorulsa Rousseau  gibi cevap verecek düşünürtlerin bulunmayacağı ileri sürülmez.

Rousseau  bu söylevi niçin, nasıl yazdığını İtiraflar'da şöyle anlatır:...

Çevirmen :
Orijinal Adı : Discours Sur Les Sciences Et Les Arts
Yılı : 2007
ISBN : 9789944880411
Genişlik : 12,5
Yükseklik : 19,5
Sayfa Sayısı : 80