Anılarda Gemiler – Ufkun Ötesinde Kayboldular
Açıklama
Anılarda Gemiler – Ufkun Ötesinde Kayboldular
Denizlerin yazarı Oktay Sönmez’le ortak bir yanımız var: Ikimiz de gemilerin “canlı” olduğuna, yaşadıklarına inanırız. Siz inanmaz mısınız? Peki, iyi süslenmiş bir gemi görünce niçin “gelin gibi” diyorsunuz? Hatları güzel, boyası yerinde, temiz bir yelkenliye neden “kız gibi” dediğiniz oluyor?… Hele, küçük bir tekneniz varsa ve fırtınalı bir havada yol almaktaysanız, sert denizler üstünüze çullanırken teknenin başını tam ortasına verdiğiniz iri bir dalgayı aşınca niçin, “Arslanım benim!” sözü çıkar ağzınızdan?
Ama Oktay gemileri benimserken sadece canlı oluşlarına inanmakla kalmamış, onlarla ilişkisi dünya denizlerinde dolaştırdığı gemilerle yaşanan şefkatli bir aşka dönüşmüştür. Onlarla ilgili yazılarında bunu hemen anlarsınız; kullandığı fiillerden ve insanca okşayışları ya da hüzünleri yansıtan sıfatlardan…
Prof. Dr. Mümtaz Soysal
Anılarda Gemiler – Ufkun Ötesinde Kayboldular denizciliğimizin yakın tarihinden 50’yi aşkın geminin doğumlarından ölümlerine yaşadıkları maceralar ve kucak açtıkları insanların hikâyeleriyle örülü bir eser… Ilk buharlı gemimiz Buğu’dan Kurtuluş Savaşı’nın kaderini etkileyen Alemdar’a, anıtlaşmış Bandırma’dan tezgâhlarımızda üretilen ilk yük gemisi Abidin Daver’e artık tarihe karışmış pek çok geminin yeniden hayat bulduğu sanal bir liman… Deniz tutkunları için olduğu kadar, araştırmacılar ve tarihçiler için de önemli bir kaynak kitap.
Oktay Sönmez 1954 Yüksek Denizcilik Okulu mezunu, uzakyol kaptanı, yazar ve araştırmacı. Daha sonra üst düzey yönetiminde yer aldığı DB Deniz Nakliyatı TAO’nun Amerika Genel Acenteliği’ndeki görevi sırasında New York Üniversitesi Marine Institute’de denizcilik endüstrisi ile ilgili ek öğrenimini tamamladı. Halen sahibi olduğu denizcilik işletmesinde yine “işim, aşım, aşkım, emeğim” olarak tanımladığı deniz ve gemilerle yaşıyor. Denizi ve denizdekileri yazma tutkusunun ürünlerini Ereğlili Memed, Güneşi Hüzünlüdür Kutup Denizlerinin, Knidos: Mavide Uyuyan Güzel, Acapulco’nun Işıkları, Seni Antarktika’ya Götüreceğim, Denizlerin Aynasında Son Elli Yıl, Türkiye’m Çileli Güzelim, Karadeniz’de Bir Sevda Masalı, Yalnızlıkların Kutup Ayısı isimli kitaplarının yanı sıra gazete ve çeşitli denizcilik dergilerindeki yazıları ile sürdürüyor.