Canfeda
Açıklama
Canfeda,
Canfeda
Hayal oyunu /Ellerindi ellerimden tutan /Ellerimdi ellerinden tutan… /Bıraktığı anda ellerimiz ellerimizi /Gökyüzüne vuracaktı gölgeleri ellerimizin /Kimbilir kaç martılar halinde… /Bir masada karşı karşıya /Seyrederken dudaklarını senin, /Dile gelmiş ilk Türkçeydik… /Henüz başlamış külrengi bahar, /Ne savaş, ne barıştık biz… /Bu dünyaya yeni gelmiş bir diyar /Manolyaya gece konmuş kumrular…
* Bahariye *Hal Çaresi *İntihar *Üç Çiçekle Estetika *Ölemsiz *Rabia Hatun’un Uçan Halısı *El Tutuşa Tutuşa *Mevlânadan Zıvanaya *Kafaîye *Shakespeare Üzre *Fitilli *Dylan Thomas’tan *Bu da Öyle Bir Aşk *Bir Resmin Karşısında *Bilâ-Zaman *W. Butler Yeats’ten *Rıfat’a *In Men-O-Pause *Aşk Dersi *Saint Aziz’e *Kolaycının Değil, Kalaycının Kontıra-Anti-Hümanizmi *İstirahat-i Kalp *W. Butler Yeats’ten Politika *Ecce! *Bir Büyük Artize *Seng-i Derya *Yıl: Bindokuzyüz Kırkbir Buçuk *Euzküru Mevtaküm Bilhayr *Sen Sağ, Ben Selâmet *Zazatelere Zakarak *Louis Aragon’dan *Bağdat Caddesi’nde Piyasa Ederken *Hürriyete İlan *İkebana *Oktay Arayıcı’ya *Görüntü *W. Butler Yeats’ten *Sizmografi *Rumeli Türküsünden Bozma *Neyzen Üzre *Özdağlama Olayı *Nûr İndi *Mışıl *Bu da Benden Bir Otomatizma *Hayal Oyunu *Okuyana Rahmet *Rimbaud’yu Anlamaya *İkiden Biri *Kitâbesiz Seng-i Mezar *Neyise Fâli, O Çıksın Hâli *Hıdrellez *Bir Doğaç Daha *Eleni Kapitanidis’in Evi *Uyumayan Umut *Batan Sal *Varsa Ölümün Arifesi *Fındık Faresi Büyüdükçe Tavanarası Küçülmüş, Fındık Kadar Kalınca Tavanarası Fındık Faresi Ölmüş *Sezaryen *Şiirimizin Öfkeli Gencine Portesiyle Bir Portre *AID mi, AIDS mi? *Tamam mı? *Aritmetik *Uğurlama… *Hayır Dua… *Şarkı… *Neruda Üzre (Varsa Yoksa Ölüm) *Bukadarcık *Sınıflama *Ecelen *Susss-ma! *Denli *Gelecek Olsun *Amentü *Bir Arkadaş Niçin? *Yaklaşan Gelecek *Bitkisel *İki Parça *Haldun Taner’e *Can’ın Mezartaşına *Mülemma
Can Yücel (1926-1999) İstanbul’da doğdu. Annesi Refika Hanım ve babası Köy Enstitülerinin kurucusu, Milli Eğitim Bakanımız Hasan Âli Yücel’dir. Şişli Terakki ve Ankara Atatürk Lisesi’nde okudu. Ankara’da Nurullah Ataç ve Cevdet Kudret öğretmenleri, Erdal İnönü ve Gazi Yaşargil sınıf arkadaşlarıydı. Cambridge ve Ankara Üniversitesi’nde İngilizce, Latince ve Yunanca eğitimi aldı. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü.
1956 yılında ressam Güler Yücel’le evlendi. Bu evlilikten bir oğlu (Yeni Hasan) ve iki kızı (Güzel ve Su) dünyaya geldi. Şiire üniversite yıllarında başladı. Yenilikler, Beraber, Seçilmiş Hikâyeler, Dost, Sosyal Adalet, Ant ve Papirüs’te şiir ve yazıları yayımlandı. 1965’ten sonra siyasal konulara yoğunlaştı. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao’dan yaptığı çeviriler gerekçe gösterilerek on beş yıl hapse mahkûm oldu. 1974’teki genel afla özgürlüğüne kavuştu. Aynı yıl, cezaevindeyken yazdığı Bir Siyasinin Şiirleri yayımlandı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla Rengâhenk kitabı toplatıldı. Yalın dili ve çok çeşitli buluşlarıyla özgün bir söyleyiş yarattı. Bu benzersizlikle dünya şairlerinden seçtiği şiirleri ve Shakespeare, Gorki, O. Wilde, T. Williams vd. yazarların oyunlarını Türkçe söyledi. Son yıllarını Datça’da geçirdi, Leman ve Öküz dergilerinde yazıları/şiirleri yayımlandı. Şairin bütün şiir ve çevirilerine Modern Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.