Çivi Çiviyi Söker “Muazzez İlmiye Çığ Kitabı”
Açıklama
Çivi Çiviyi Söker “Muazzez İlmiye Çığ Kitabı”
Birinci Dünya Savaşı ile başlayıp, Kurtuluş Savaşı içinde şekillenen ve Cumhuriyet tarihini katederek günümüze ulaşan 87 yıllık bir serüvenin tanıklığı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın “nehir söyleşi” kitaplarının bu seferki konuğu Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ.
Atatürk devrimleri, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin kuruluşu, Naziler’den kaçan akademisyenlerin Türkiye’ye gelişi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşu ve gelişimi üzerine birinci elden tanıklık. 75 yaşından sonra yazarlığa adım atan ve Kral Süleyman’dan mabet fahişeliğine, başörtüsünden İbrahim Peygamber’e, Meryem’e kadar Tevrat, İncil ve Kuran’daki birçok meselin Sumer kaynaklarındaki kökenlerini ortaya çıkartan bir araştırma azmi. Yakın tarihimizin önemli figürlerinden, çivi gibi bir kadının yaşam öyküsü.
İÇİNDEKİLER
Bir Cumhuriyet Ailesi
Arkeoloji Müzesi’nde İki Taşralı
75’inden Sonra Gelen Yazarlık
Bilim ve Ruh
Yaşamöyküsü
Kitapları ve Çeşitli Yayın Organlarında Yayımlanmış Yazıları
Albüm
ÖNSÖZ
O güne dek hiç tanımadığınız birinin evine balıklama girivermek, evsahibine soru sormak ayrıcalığını elinde bulundurmak, evdeki nesneleri -aile albümlerine varana kadar- fütursuzca gözden/elden geçirmek… Bunu dört ay boyunca farklı farklı zamanlarda tekrarlamak. Giderek kuytulara, örümcek ağlarının olması gereken yönlere kayan bakışımızın farkına varmaya başlamak.
Oysa içten içe biliyorsunuz ki, ne yapsanız nafile. İnsan bir başka insanın hayatına ne kadar girebilir ki? Hatta daha da önemlisi insan, eğer bunu sistemli bir uğraş haline getirmemişse, kendi hayatının ne kadarını kuşatabilir ki?…