Çok Bi Çocuk
Etiket Fiyatı : 66.00 TL
İş Kültür İnternet Sitesi Fiyatı
49.50 TL
Açıklama
Çok Bi Çocuk
Çok Bi Çocuk
Tasvir gibi bakma öyle yüzüme Bakar gibi gökyüzüne Mahzun mahzun Mazlum, Mazlum!.. Ölmekle silinir mi sandın, Silinir mi, bre hâyin, İnsanları sevme suçun?..
(…)
*Oktay’a *Tansık Gerçekliği * İntizar *Bir Enik İçin Çin Şiiri *Miraç *Canhavliyle *Akşamla İntihar *Bir Resmin Karşısında *Bir Söylenti *Sisley’den *Aşk Çocuğu *Konuş *Bahar Yazısı *Rezistans *Takaza *Acel *İdris’in Şu İşi! *Düşe Durduk Bir Eyyam *Allah Kabul Etsin ki…*Poetika *Fotofiniş *Çok Bi Çocuk *Başsağlığı *Alttan Almayan Altan’a *Çalındı *Yaz Hoşgörüleri *Güz *Sone *Rest Makamından Şarkı *Bir Evliyaya *Rübai *Tavuk-Karası *Davetsiz Misafir *Kışlık *Gagalı Agalara *Althusser’in İzinden *Hoşâmedi *Yazdan Kalma *Orhan Veli’nin Kulağıyla *Aynanın Karşısında *Mesafeli *Yunani Bir Sone *Çiftesöz *Feminizma *No:16 *Cığara Bırakma Kampanyası *Poetika
Can Yücel (1926-1999) İstanbul’da doğdu. Annesi Refika Hanım ve babası Köy Enstitülerinin kurucusu, Milli Eğitim Bakanımız Hasan Âli Yücel’dir. Şişli Terakki ve Ankara Atatürk Lisesi’nde okudu. Ankara’da Nurullah Ataç ve Cevdet Kudret öğretmenleri, Erdal İnönü ve Gazi Yaşargil sınıf arkadaşlarıydı. Cambridge ve Ankara Üniversitesi’nde İngilizce, Latince ve Yunanca eğitimi aldı. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında ressam Güler Yücel’le evlendi. Bu evlilikten bir oğlu (Yeni Hasan) ve iki kızı (Güzel ve Su) dünyaya geldi. Şiire üniversite yıllarında başladı. Yenilikler, Beraber, Seçilmiş Hikâyeler, Dost, Sosyal Adalet, Ant ve Papirüs’te şiir ve yazıları yayımlandı. 1965’ten sonra siyasal konulara yoğunlaştı. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao’dan yaptığı çeviriler gerekçe gösterilerek on beş yıl hapse mahkûm oldu. 1974’teki genel afla özgürlüğüne kavuştu. Aynı yıl, cezaevindeyken yazdığı Bir Siyasinin Şiirleri yayımlandı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla Rengâhenk kitabı toplatıldı. Yalın dili ve çok çeşitli buluşlarıyla özgün bir söyleyiş yarattı. Bu benzersizlikle dünya şairlerinden seçtiği şiirleri ve Shakespeare, Gorki, O. Wilde, T. Williams vd. yazarların oyunlarını Türkçe söyledi. Son yıllarını Datça’da geçirdi, Leman ve Öküz dergilerinde yazıları/şiirleri yayımlandı. Şairin bütün şiir ve çevirilerine Modern Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.