Cumhuriyet’in İktisat Tarihi
Açıklama
Cumhuriyet’in İktisat Tarihi
Cumhuriyet’in İktisat Tarihi, iktisat tarihçilerinin göz ardı ettikleri önemli bir unsuru, nüfus etmenini etkin bir biçimde devreye sokuyor; “demografik geçiş süreci”nin önemini vurguluyor ve Cumhuriyet’in sınırlı bir beşeri sermaye ile yola çıkışını karşılaştırmalı bir biçimde gözler önüne seriyor. Simon Kuznets ile Ömer Celal Sarç’ı aynı grafikte görmek Türkiye’de okurun pek alışık olmadığı bir yöntem.
Ekonomide makro dengesizlikler ile bunun fiyatlar genel düzeyine ve dış ödemelere yansıyışı, Oktay Yenal’ın ana sorunsallarından biri. Denge bozukluklarının verimliliği, büyüme hızını ve gelir dağılımını olumsuz etkilediği; sürdürülebilir büyüme hızını yavaşlattığı kitabın savları arasında.
Ve nihayet insan kaynaklarının 21. yüzyılda temel belirleyici olacağını, eğitim yoluyla nitelikli beşerî sermayenin oluşturulmasının kaçınılmazlığını vurgulayan Oktay Yenal, araştırıcı, yaratıcı kadroların yetiştirilmesi için yeni bir eğitim atılımından yana…
Zafer Toprak
Cumhuriyet’in İktisat Tarihi’nin kapsamlı biçimde gözden geçirdiği bu üçüncü baskısında Prof. Dr. Oktay Yenal, ikinci baskıdan bu yana geçen yedi yıldaki gelişmeleri analizine dahil ediyor. Türkiye’nin yeni bir anayasa düzeni ve sağlıklı bir yargı sistemine ihtiyacı olduğunu söyleyen Yenal, bunun için daha yetenekli bir aydın kadro yetiştirilmesi gerektiğini dile getirerek uyarısını tekrarlıyor ve gerçek üniversite eğitimini hedef gösteriyor: “Umulur ki ileriki yıllarda Türk uygarlığının lider kadrosunu yetiştirecek üniversiteler de gelişir ve Türkiye Cumhuriyeti uygarlık kulvarında ilerler.”
Sunuş
Türkiye’de, tarih çalışmaları alanında iktisat tarihinin ayrı bir konumu var. 30’lu ve 40’lı yıllarda Hüseyin Avni Şanda, İsmail Hüsrev Tökin, Şevket Süreyya gibi Türkiye’yi dünya eksenine oturtmaya çalışan, azgelişmişlik sorunsalını gündemine alan ve sayısal veriler ışığında Türkiye gerçeğini arayan öncü yazarların ardından Ömer Lütfi Barkan ile Osmanlı dönemi önem kazanmış. Toprak mülkiyeti, zanaat, vergi, parasal gelişmeler, ticaret Halil İnalcık, Mustafa Akdağ, Lutfi Güçer, Halil Sahillioğlu gibi öncü tarihçilerin uğraş alanını oluşturmuş. Türkiye’nin düdüne ekonomik ve toplumsal taban arayan bilim insanlarımız sayesinde İkinci Dünya Savaşı ertesi Osmanlı iktisat tarihi bir hayli yol kat etmiş…