Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Kenti – Halep, İzmir ve İstanbul
Açıklama
“Osmanlı kenti” diye bir olgudan söz etmek mümkün müydü? Osmanlı tarihi alanının üç değerli ismi, Edhem Eldem, Daniel Goffmann ve Bruce Masters’ın peşine düştükleri bu soru elinizdeki kitabın yola çıkış noktasını oluşturuyor. Osmanlı kentlerinin genel anlamda başka kentlerle benzerliklerinin yanı sıra, her birine kendi kişiliğini kazandıran tarihsel bağlamları da vurgulayan bu ortak çalışma, açık veya örtük şarkiyatçı varsayımları çürüten yaklaşımıyla dikkat çekiyor.
Halep, İzmir ve İstanbul’un esas olarak 17. ve 18. yüzyıllardaki durumunu mercek altına alan kitap, hem yazarların Osmanlı kent çalışmalarında “normalleştirilmiş” bir senteze ulaşma yönündeki ortak çabası, hem de çizilen bütünsel resmin içine serpiştirdikleri “deneysel tarih” tadında öyküleme girişimleriyle zevkle okunan bir başvuru kaynağı haline geliyor.
Prof. Dr. Edhem Eldem, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesidir. Yayımlanmış bazı eserleri: 135 Yıllık Bir Hazine Osmanlı Bankası Arşivinde Tarihten İzler (1997); Osmanlı Bankası Tarihi (1999); (Günay Kut ile birlikte) Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı Mezar Taşları (2011).
Prof. Dr. Daniel Goffman, De Paul Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesidir. Türkçede de yayımlanmış bazı eserleri: İzmir ve Levanten Dünya, 1550-1650 (1995); Osmanlı İmparatorluğu’nda İngilizler, 1642-1660 (2001); Osmanlı Dünyası ve Avrupa, 1300 1700 (2009).
Prof. Dr. Bruce Masters, Wesleyan Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisidir. Yayımlanmış bazı eserleri: The Origins of Western Economic Dominance in the Middle East: Mercantilism and the Islamic Economy in Aleppo, 1600-1750 (1989); Christians and Jews in the Ottoman Arab World: The Roots of Sectarianism (2001).