Elektra
Etiket Fiyatı : 54.00 TL
İş Kültür İnternet Sitesi Fiyatı
35.10 TL
Açıklama
Elektra
Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir. Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir içyapı görülür. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles’in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhisli Kadınlar, Philoktetes, Oidipus Kolonos’ta günümüze ulaşabilmiştir. Sophokles’in bütün eserleri Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde yayımlanmıştır
Azra Erhat (1915-1982): Tercüme Bürosu’nun en önemli çevirmenlerinden ve kültür hayatımızın Mavi Uygarlık hareketinin en etkin üyelerinden biridir. Ortaklaşa yaptığı Homeros ve Hesiodos çevirilerinin yanı sıra, dilimize telif bir Mitoloji Sözlüğü kazandıran Erhat, ustası saydığı Halikarnas Balıkçısı ve Sabahattin Eyüboğlu’nun kimi yapıtlarını da yayına hazırlamıştır.
Elektra – Önsöz’den
Elektra tragedyasına konu olan efsaneyi evvela Aiskhylos Agamemnon, Khoephoroi ve Eumenides adlı trilogyasında, sonra da Euripides Elektra adlı tragedyasında kullanmıştır. Bu iki Elektra’dan hangisinin önce yazıldığı kesin olarak bilinmiyor. Fakat bugün genellikle Sophokles’in Elektra’sının 420 senesinde, Euripides’in piyesininse 413’te temsil edildiği kabul edilmektedir.
Homeros’ta lirik şiir ve tragedyada büyük bir rol oynayan Pelops oğullarının efsanesini kısaca anlatalım.
Tantalos’un oğlu Pelops’un iki oğlu varmış: Atreus ile Thyestes. Her ikisi de Argos’ta hüküm sürüyormuş, fakat aralarında çıkan bir kavga yüzünden Thyestes kaçmak zorunda kalmış. Ama kardeşinden bir gün intikam almak amacıyla Atreus’un oğlu Pleisthenes’i beraberinde götürmüş. Pleisthenes büyüyünce onu Argos’a Atreus’u öldürmeye göndermiş. Atreus suikastın farkına varmış, fakat idam ettiği gencin kendi oğlu olduğunu anlayınca Thyestes’in iki oğlunu kesmiş ve Mykenai kalesinde güya kardeşi ile barışmak için verdiği bir ziyafette onları Thyestes’e yedirmiş. Bu iğrenç cinayete öfkelenen tanrılar Pelops soyuna lanet etmişler. Thyestes’in Aigisthos isminde bir oğlu daha varmış. Atreus soyundan öç almak ona düşmüş. Atreus’un iki oğlu olmuş: Agamemnon ile Menelaos. Mykenai ve Argos’ta hüküm süren Agamemnon Klytaimnestra ile, Sparta kra lı Menelaos ise güzelliği ile meşhur Helena ile evlenmişler. Paris Helena’yı Troia’ya kaçırınca Akhalıların ordusu Agamemnon’un kumandası altında toplanmış.
Fakat rüzgârların esmeyişi gemilerin Aulis’ten hareket etmelerine engel olmuş. Agamemnon kızı Iphigeneia’yı tanrıça Artemis’e kurban etmekle, donanmanın yola çıkmasını sağlamış…
…