Ham Toprak – Ciltli
Açıklama
Ham Toprak – Ciltli
İvan Sergeyeviç Turgenyev (1818-1883): Avrupa’da ve ülkemizde eserleri ilkönce çevrilen 19. Yüzyıl Rus yazarlarındandır. Döneminin Avrupalı bakış açısına sahip tek Rus yazarı olarak anılır. 1877 yılında yayımlanan Ham Toprak, Turgenyev’in son romanıdır. Ham Toprak, yazarın bir önceki romanı Duman’la birlikte Rusya’daki devrimci hareketleri konu edinen en sert eserlerinden biridir. Ham Toprak’ta Rus soyluların liberalizmle maskelediği muhafazakâr tutumlarını alaycı bir dille sergileyen Turgenyev, halka hizmet etmekten, onu özgürleştirmekten başka amaçları olmayan çarlık karşıtı, korkusuz, dürüst, idealist gençleri de kendine özgü lirik üslubuyla ölümsüzlüğe kavuşturur.
Ergin Altay (1937): Yusuf Ziya Ortaç’ın Akbaba dergisinde yayımlanan ilk öykü çevirisinden (Zoşçenko) günümüze, son elli yılın en önemli Rusça çevirmenlerindendir. Dostoyevski ve Tolstoy kadar, Gogol, Gonçarov ve Çehov’da Altay’ın yetkinlikle dilimize kazandırdığı yazarlar arasındadır.
Kitaptan;
I
1868 yılının bir bahar günü, öğlen saat birde, Petersburg’un Subaylar Sokağı’nda beş katlı bir apartmanın arka merdivenlerinden özensiz, yoksul giyimli, yirmi yedi yaşlarında bir adam çıkıyordu. Eski, çarpık galoşlarını pat pat vurup, hantal bedeniyle hafifçe yalpalayarak nihayet en üst kata çıktı, yarı açık, eski püskü bir kapının önünde çıngırağı çalmadan durdu, sadece gürültüyle göğüs geçirdikten sonra küçük, karanlık hole daldı.
– Nejdanov evde mi? -diye seslendi kaba, tok bir sesle.
Bitişik odadan yine oldukça kaba bir kadın sesi geldi:…