Homeros’un Dünyası
Açıklama
Homeros’un Dünyası;
Batı edebiyatının kurucu metinleri olarak kabul edilen İlyada ve Odysseia hakkında bugüne kadar sayısız inceleme yapılmış, Troya ve Akha kahramanlarından anlatıda geçen yer adlarına kadar her şey didik didik araştırılmıştır. Hatta bu destanların, Troya savaşının yaşandığı kenti büyük bir tutkuyla arayan Schliemann’a verdikleri ilhamla modern arkeolojinin kuruluşunda bile rol oynadıkları söylenebilir.
Antik Yunan tarihi ve edebiyatı alanının en saygın isimlerinden biri olan Pierre Vidal-Naquet tarafından kaleme alınmış bu kısa çalışmayı diğerlerinden farklı kılan şey ise, parlak bir kariyer boyunca biriktirilmiş tüm bilgi ve tecrübeyle varılan sonuçların anlaşılır, sürükleyici ve eğlenceli bir dille okuyucuyla paylaşılması.
Bir Homeros mu vardı, yoksa birkaç Homeros mu? Troya savaşının geçtiği yerlerin haritasını çıkarmak mümkün müdür? Odysseus hangi gerçek veya imgesel coğrafyada yolculuk etmişti? Vidal-Naquet ile birlikte bu soruların peşine düşer, Homeros’un İlyada ve Odysseia’ya yansıyan dünyasının şifrelerini çözmeye çalışırken, insanlık tarihinin bu çok önemli metinlerini mutlaka okuma (veya yeniden okuma) ihtiyacı duyacaksınız.
Prof. Dr. Pierre Vidal-Naquet (1930-2006) 20. yüzyılın ikinci yarısının önde gelen Fransız tarihçilerinden ve Yunan dili, edebiyatı uzmanı. Aktif bir insan hakları savunucusu da olan Pierre Vidal-Naquet, Cezayir savaşı sırasında yapılan işkencelere ve sömürgeciliğe karşı mücadele eden aydınlar içinde yer almıştır. Bazı eserleri: Le Chasseur noir. Formes de pensées et formes de société dans le monde grec (1981) ; Jean-Pierre Vernant ile birlikte: La Grèce ancienne I: Du mythe à la raison (1990), La Grèce ancienne II: L’Espace et le Temps (1991), La Grèce ancienne III: Rites de passage et Transgressions (1992); L’Atlantide. Petite histoire d’un mythe platonicien (2005).