İkbal, Yıkım ve İşgal – İstanbullu Bir Genç Kızın Anıları (1900-1921)
Açıklama
İkbal, Yıkım ve İşgal – İstanbullu Bir Genç Kızın Anıları (1900-1921)
İstanbul’da Ali Naim Paşa’nın ikinci çocuğu olarak doğan, üç yaşında babasının görev yeri olan Cidde’ye ailesiyle göç eden küçük bir kız…
Taif, Cidde ve Mekke’de dadılar, halayıklar ve emir erleri arasında, şerif aileleriyle ahbaplıklarla süren müreffeh bir hayat…
Ve İstanbul’a dönüşten sonra başlayan talihsizlikler zinciri: Paşa’nın görevinden ayrılmasıyla başlayan maddi zorluklar, aile içi çatışmalar, hastalıklar, ölümler, yangın, İstanbul’un işgali, eşinin sürgüne gönderilişi…
Mefharet Hanım’ın, bütün bu zorluklara karşı tek başına ayakta durmasının öyküsünü, tuttuğu hatıra defterinden okumak için…
Mefharet Çetinkaya (1897-1974) İstanbul’da doğdu. 1900’de ailesiyle birlikte babası Ali Naim Paşa’nın yanına gitti ve on yıl Hicaz’da yaşadı. İlk eğitimini Mekke’de aldı. 31 Mart Vakası’nın ardından ailesiyle birlikte İstanbul’a döndü. Kadıköy Terakki Mektebi’nden mezun olduktan sonra rüştiye mektebini bitirdi. 1920 yılında Ali Çetinkaya ile evlendi. 1923’te kızı İstiklal dünyaya geldi. Eşinin 1949’da vefatına kadar Ankara’da yaşadı. 3 Mart 1974’te İstanbul’da vefat etti.
Sunuş
Mefharet Hanım’ın hatıraları hakkında
Ali Çetinkaya’nın eşi olarak da tanıdığımız rahmetli Mefharet Hanım, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında, II. Abdülhamid’in saltanat yıllarında İstanbullu bir bürokrat-asker ailesinin çocuğu olarak doğmuş ve yetişmiştir…