İkinci Haçlı Seferi 1148
Açıklama
İkinci Haçlı Seferi 1148
Osprey Askeri Tarih Dizisi -2
Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, çarpışan kuvvetlerin komuta stratejileri, muharebe taktikleri, askerî harekâtların düğüm noktaları.
Urfa Kontluğu’nun düşüşü ve Zengîlerin yükselişi, Bizans İmparatorluğu’nun gücünü toparlayışı, İkinci Haçlı Seferi’nin vazedilişi, Kutsal Topraklar’a yürüyüş, Şam kuşatması fiyaskosu ve sonuçları.
İkinci Haçlı Seferi’nin başta gelen nedeni, Edessa (Urfa) şehrinin Müslümanlar tarafından geri alınmasıydı; bu olay, ilk kurulan Haçlı devletinin yıkılışını da simgeliyordu. Öte yandan, Ortadoğu’da kurulan Haçlı devletleri de gerilemeye başlamıştı. Bu koşullarda Clairvaux’lu Bernard’ın ateşli vaazlarıyla başlayan İkinci Haçlı Seferi’nin en stratejik hedefi Şam şehrini ele geçirmek oldu. Hıristiyan Batı Avrupa’da elli yıl önceki ilk seferin başarıları belleklerde henüz tazeydi ve askerî üstünlüğün yeniden sağlanacağından kimsenin kuşkusu yoktu. Ama Haçlılar Şam kuşatmasında tam bir bozguna uğradılar ve Haçlı Seferleri tarihinde bir dönüm noktası olan İkinci Haçlı Seferi Batılı kaynaklara “Şam felaketi” olarak geçti.
İÇİNDEKİLER
Giriş
Kronoloji
Hasım Komutanlar
Hıristiyan Komutanlar – İslam Komutanları
Hasım Ordular
Hıristiyan Kuvvetleri – İslam Kuvvetleri
Hasımların Planları
Hıristiyanların Planları – Müslümanların Planları
Sefer
Şam’ Varış – Kuşatmanın Kaldırılması
Seferin Neticeleri
Günümüzde Harp Meydanları
Kaynakça
Dizin
İkinci Haçlı Seferi’nin başta gelen nedeni, Edessa (Urfa) şehrinin Müslümanlar tarafından geri alınmasıydı; bu olay, ilk kurulan Haçlı devletinin yıkılışını simgeliyordu. Öte yandan, 1099’daki Birinci Haçlı Seferi sonucunda Ortadoğu’da kurulan Haçlı devletleri de halihazırda gerilemeye başlamıştı…