İlkgençlik – Ciltli
Açıklama
İlkgençlik – Ciltli
Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Anna Karenina, Savaş ve Barış, Diriliş’in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara da verdi. Bu dönemde yazdığı roman ve öykülerinde yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurguyla ele aldı. Tolstoy’un yarı otobiyografik denebilecek üçlemesinin ikinci kitabı olan İlkgençlik, ilk kez 1854 yılında Sovremennik dergisinde yayımlandı. İkinci kitap da ilki gibi samimi, sade bir kurguya sahiptir. Tolstoy kendini, ailesini ve çevresini gittikçe daha iyi kavrayan kahramanının manevi gelişimini eserinin merkezine alır. İlkgençlik Tolstoy’un benzersiz gözlem gücünün, muazzam tasvir yeteneğinin de ilk örneklerinden biridir.
Ayşe Hacıhasanoğlu (1952): DTCF Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre SSCB Büyükelçiliği Basın Bürosu’nda çevirmen olarak çalıştı. Edebiyat ve sosyal bilimler alanında çeviriler yaptı. Dostoyevski, Tolstoy, Gorki, Bagirov eserlerini Türkçeye kazandırdığı yazarlar arasında yer almaktadır.
I. Bölüm
Yolculuk
Petrovskoye’deki evin önüne yine iki araba çekilmişti: Biri Mimi, Katenka, Lyuboçka ve hizmetçi kızın binecekleri, kâhya Yakov’un da arabacının yanında oturacağı kupa arabası, diğeriyse Volodya’nın, geçenlerde toprak kölesi köylüler arasından uşak olarak tanınan Vasiliy’in ve benim bineceğim yaylı araba.
Bizden birkaç gün sonra Moskova’ya gelecek olan babam şapkasız, başı açık olarak kapıda dikiliyor, kupa arabasının ve yaylının pencerelerine doğru haç çıkarıyor…