İnsandan Kaçan – Ciltli
Açıklama
İnsandan Kaçan Ciltli
Molière [Jean-Baptiste Poquelin] (1622-1673): Clermont Koleji’nde Latin ve Yunan dili ve edebiyatı dersleri aldı. Hukuk öğrenimi yaptı, bir süre sonra barodan ayrıldı. Oyunlarında insan gerçekliğini hayranlık verici bir derinlikle sergiledi. Klasik Fransız komedyasının kurucusu kabul edilen Molière, tiyatroda trup yöneticisi ve oyuncu olarak da çalıştı. 1666 yılında Palais-Royal’de sahnelenen İnsandan Kaçan isimli oyun, Molière’in toplum ve birey arasındaki ilişkiyi en derinlikli şekilde işlediği oyunudur. Yazar, bu eserinde XIV. Louis dönemi Fransa’sında saray ile kent arasındaki ilişkileri işlerken, sarayın kıymet verdiği yalancı kibarlıkları, dalkavuklukları ve adalet düzenini acımasızca eleştirir. Cesaret, dürüstlük gibi erdemlere sahip, bir “insandan kaçan” olarak Alceste, bazı eleştirmenlerce tiyatro tarihinin en önemli karakterlerden biridir.
Bedrettin Tuncel (1910-1980): Hasan Âli Yücel’in kurduğu Tercüme Bürosu’nda üye olarak görev aldı. Ankara Üniversitesi DTCF’de Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Tiyatro Tarihi dersleri verdi. Uzun yıllar UNESCO Milli Komite Başkanlığı’nı yürüttü. Bir süre Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Edebiyat ve tiyatro tarihi konusunda kitaplar yazdı, araştırma ve incelemeler yayımladı. Bedrettin Tuncel, Molière, Musset, Camus gibi pek çok önemli yazarın eserlerini Türkçeye kazandırdı.
Kitaptan;
Oyunun ortaya çıkışını, oyunun kaynaklarını inceleyenlerin günümüze gelinceye kadar vardıkları sonuçları şöyle özetleyebiliriz:
Moliére bu oyunu 1644 yılında yazmaya koyulmuştur. Birinci perdeyi yazmış, üstelik edebiyat dünyasının eleştiri alanında o yüzyılda en önemli kişisi Boileau’ya okumuştur. Tartuffe’un, 2 yıl öncesinden başlayarak yasaklanması, bu arada önceden hazırlayıp bir yana koyduğu “Kanaviçe”den yararlanarak düzyazıyla bir çırpıda Don Juan’ı yazıp bitirmesi, İnsandan Kaçan’ın tamamlanmasını geciktirmiştir…