İphigenia Aulis’te – Ciltli
Açıklama
İphigenia Aulis’te – Ciltli
Euripides (MÖ y.484-406): Atina’nın yetiştirdiği üç büyük tragedya şairi arasında en fazla eseri günümüze ulaşan sanatçı olarak özel bir yeri vardır. Bu özelliği şenliklerde Aiskhylos ve Sophokles kadar birincilik ödülü kazanmamış olsa da halk arasında daha çok beğenilen bir ozan olmasına bağlanır. Euripides’in oyun kahramanları insana özgü zayıflık ve kusurları taşırlar, yaşadıkları tragedyalar da bu kusurları ile vazgeçemedikleri tutkularından kaynaklanır.
Euripides çağdaş tiyatroya en yakın eserler veren klasik ozan, ya da modern ozanların ilki sayılabilir. Euripides’in en ünlü tragedyalarından olan İphigenia Aulis’te, ozanın ölümünden sonra adaşı olan oğlu tarafından sahnelendi ve ona yarışmalardaki beşinci birinciliğini kazandırdı. Ozan İphigenia Aulis’te eserinde, Troya efsanesinden hareketle, insanın tanrılara ve vatanına karşı etik görevlerini ve bir ülkü uğruna kendini feda etmesini, “sahnelerin filozofu” unvanına yakışan bir ustalıkla işler.
Ari Çokona (1957): İstanbul’un Fener semtinde doğdu. İTÜ’den Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra bir süre boya sanayinde çalıştı. Halen özel bir lisede kimya öğretmenidir. Antik ve çağdaş Yunancadan Türkçeye edebiyat, tarih ve felsefe çevirileri yapmaktadır. Ayrıca İstanbul ve Anadolu Rumlarının tarih ve edebiyatına ilişkin çalışmalar yürütmekte, kitaplar yazmaktadır. Türkiye ve Yunanistan’ın çeşitli edebiyat dergilerinde makale, şiir ve öyküleri yayımlanmıştır.
Sunuş
Euripides’in Hayatı
Euripides MÖ 480’de, Perslerle Yunanlılar arasındaki Salamis Deniz Savaşı’nın yapıldığı gün, Salamis Adası’nda doğdu…