İşte Öyle Hikâyeler – Kısaltılmış Metin
Açıklama
İşte Öyle Hikâyeler – Kısaltılmış Metin
Leoparın oldum olası benekli olduğunu mu sanıyordunuz?
Devenin hörgücü nasıl oluştu?
Fillere o uzun hortumu kim verdi?
Peki ya gergedanın derisi neden öyle buruş buruş?
Orman Kitabı’nın yazarı Kipling, herkesin ısrarla merak ettiği bu soruların yanıtlarını araştırmış, bulmuş.
Sonra da eğlenceli maceraları seven çocuklar için hikâyeler şeklinde yazmış.
İşte o hikâyeler…
Rudyard Kipling
(1865-1936)
Hindistan’ın Bombay (günümüzde Mumbai) kentinde doğan Kipling, altı yaşına geldiği zaman, Hindistan’ın iklimini İngiliz çocuklarının sağlığına iyi gelmeyeceğini düşünen anne ve babası tarafından İngiltere’de yaşayan bir ailenin yanına gönderildi.
Küçük Kipling’in bu ailenin yanında geçirdiği altı yıl, bedensel ve zihinsel baskılarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babası onu bu eziyetli yaşamdan kurtarıp, Devon’daki bir yatılı okula gönderdi.
İlk öğrenimini İngiltere’de yaptıktan sonra Hindistan’a döndü. Lahor’da gazeteciliğe başlayıp, genç yaşta yazıları ile kendini kabul ettirdi. 1889’da İngiltere’ye dönüp Londra’ya yerleşti. İngiliz dilini ustalıkla kullanması, Hindistan’daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırdı. İki kez şövalyelik ödülüne layık görüldüğü hâlde kabul etmedi.
Kipling çocuklar için birçok kitap yazdı. Tüm yazılarında hayata ve insanlara duyduğu bağlılık ve hayranlığı hissettirmeyi bildi. Yarattığı karakterler ve öyküler sayesinde, insan yaşamının en derin öğelerini bir portre gibi betimlemeyi başardı.
“Ormanın Kitabı” ilk kez 1984 yılında yayınlandı. Bir yıl sonra da öykünün devamı geldi. Bu kitaplar Maugli tiplemesini ve maceralarını günümüze değin en güzel şekilde taşıyan örnekler olarak kabul edilir.
Yaşadığı devirde, doğunun eşsiz zenginliklerini, tabiatın güzelliklerini ve hayvanlar âlemini açık bir dille anlatmış; okuyucuyu büyük ustalıkla yazılarına bağlamıştır. Şiir ve romanlarının yanında zamanının en usta hikâyecisi olarak tanınmaktadır. Hayatını yazmakla geçiren İngiliz yazar, 1936 yılında Londra’da öldü.
İÇİNDEKİLER
BALİNA’NIN BOĞAZI NASIL OLUŞTU?
DEVE’NİN HÖRGÜCÜ NASIL OLUŞTU?
GERGEDAN’IN DERİSİ NASIL OLUŞTU?
LEOPAR’IN BENEKLERİ NASIL OLUŞTU?
ÇOCUK FİL
KENDİ BAŞINA YÜRÜYEN KEDİ
AYAĞINI YERE VURAN KELEBEK