İstiklal Harbi ve Anadolu (1921-1923)
Açıklama
İstiklal Harbi ve Anadolu (1921-1923)
1921 yılında Askeri Baytar Mektebi’ni bitirdikten sonra Kurtuluş Savaşı’na Garp Cephesi’nde katılmış, Sakarya Meydan Muharebesi’nden Büyük Taarruz’a cephenin başveteriner muavini olarak görev yapmış, hem savaşın hem de mesleğinin zorluklarını yaşamış bir hürriyet sevdalısı…
İnebolu, Kastamonu, Çankırı, Ankara, Akşehir, Afyon, İzmir’e kadar Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görev yapan Mehmet Turgut Bey ve arkadaşları, bütün bu zaman boyunca başka cephelerden gelecek iyi haberleri ve barışı beklerlerken bir yandan da türlü imkânsızlıklara rağmen görevlerini aksatmamak için çabalarlar.
Mehmet Turgut Argun 1921-22 yılları arasında tuttuğu günlüğünde cepheye dair gözlemlerini aktarırken, “Anadolu Hatıra Defteri” başlığıyla 1923 yılında yazdığı anılarında Anadolu’da bulunduğu yerler, oraların insanları ve savaşa dair hislerini anlatır.
Kurtuluş Savaşı’nın önemli şahsiyetlerinin ve cephe fotoğraflarının yer aldığı kendi albümünden fotoğraflarla birlikte, Mehmet Turgut Bey’in anıları döneme farklı bir tanıklık sunuyor…
Mehmet Turgut Argun (1900-1982) Bursa’da doğdu. 1912’de Askeri Rüştiye’yi, 1915’te Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdi. 1918’de Askeri Veteriner Yüksekokulu’nu bitirip 1921’de stajını tamamladıktan sonra Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Garp Cephesi başveteriner yardımcısı olarak 1923 yılında savaştaki görevi sona erdi. 1924’te Birinci Ordu Müfettişliği başveteriner yardımcısı olarak görev yaptı. Haydarpaşa Askeri Veteriner Tatbikat Okulu salgın hastalıklar asistanlığı yaptı, 1928’de başmuavin oldu ve aynı yıl iç ve salgın hastalıklar ihtisası için Almanya’ya gönderildi. Berlin Veteriner Yüksek Okulu’nun iç hastalıkları kliniklerinde çalıştı. Viyana VeterinerYüksekokulu’ndan 1930’da doktora derecesi aldı. Askeri Veteriner Tatbikat Okulu’nda salgın hastalıklar öğretim üyeliğine atandı. 1938’de binbaşı ve yarbay rütbelerine terfi etti. 1938-51 yılları arasında Tarım Bakanlığı Veteriner Genel Müdürlüğü’nde mütehassıs müşavir olarak Salgın Hastalıklar Şubesi’nin idaresini yürüttü. 1953’te Eczacıbaşı İlaç Fabrikası Veteriner İlaçlar Şubesi’ni ve Türkiye’deki ilk veteriner ilaçları imalat sanayiini kurdu. Başak Sigorta Şirketi’nde Hayvan Sigortası’nı kurdu ve 1967’ye kadar burada çalıştı. Veterinerlikle ilgili çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve önemli buluşlar yaptı, bunları Türkçe, Almanca, Fransızca olarak makaleler ve kitaplar halinde yayımladı.