İstiridye Üstü Girit
Açıklama
İstiridye Üstü Girit – Dostluk ve Yemek Hikayeleri;
Mick Jagger’ın da aşçılığını yapmış Kanada’nın ünlü yemek yazarı, düşlerini süsleyen Girit sahillerinde, küçük bir lokanta açmaya kalkarsa neler olur?
Kanada’nın “Süper Şef”i, “Yemek Tanrısı” bu sıfatlarını geride bırakarak, tarihinin ve köklerinin izinde, sakin bir tatil için Girit’e gider.
Ancak Yunan tragedyalarındaki gibi, kader herşeye galip gelir. Havaalanında rasladığı dostu Theo ile sohbeti, bu tatili bambaşka bir sürece dönüştürür.
Giritlilerin kültürü, ince yaşama zevki ve karmaşa yaratma kapasitesi, kuzeyin soğuk ülkesi Kanada’dan gelen Ayanoğlu’na bir keyif evreninin kapısını aralar.
Acı-tatlı lezzetiyle yolaradiko, püsküllü papoules; Vorizia’nın keçi peyniri, Anogia’nın aromalı yoğurdu, Sitia’nın yasemin ve portakal kokulu sızma zeytinyağları ve Akdeniz’in en leziz balıkları, Ayanoğlu’nun aktardığı bu Girit hikâyesine lezzet katan yiyeceklerden sadece bir kısmı…
Byron Ayanoğlu (1946) İstanbul’da doğdu, 1958’de ailesiyle Kanada’ya göç etti. Montreal’deki McGill Üniversitesi’ni bitirdi. Kanada’nın en ünlü gurme yazarlarından biri oldu. 14 tiyatro oyunu yazdı; bir film senaryosuna imza attı, bir belgesel yönetti. Love in the Age of Confusion (Karmaşa Çağında Aşk) adında bir romanı, sekiz yemek kitabı, üç restoran rehberi yayımladı. Montreal The Gazette, Toronto Star ve NOW başta olmak üzere pek çok dergi ve gazetede 20 yılı aşkındır yemek yazıları yazmaktadır.
Kapaktaki portre: Algis Kemezys
İçindekiler
Giriş
Yunan Köklerimi Ararken
- Geliş
- İlk Akşam Yemeği
- Dağlara Doğru
- Kendi Başıma
- Zeus Ziyareti
- İş Toplantısı
- Manzaralı Oda
- Gökkuşağı ve Bal Konusunda
- Geçmişten Kalan Ütülü Gömlekler
- Bir Noel Daha
- Zeytin Tutkusu
- Proje
- Kutsama
- Yer Gök Yerinden Oynuyor
- Düğün
- Yelkenleri Açmak
- Başımızın Üstündeki Dam
- Yardaki Şapel
- Yeni Anlaşma
- Herşey HAzır
- Parti
- Son El
- Kendi Evim