Kamûs-i Bahrî Deniz Sözlüğü
Açıklama
Kamûs-i Bahrî Deniz Sözlüğü
Derleyen: Süleyman Nutki
Yirminci yüzyılın başlarında Süleyman Nutkî tarafından derlenen Kamûs-i Bahrî, deniz kültürümüzün sürekliliğini sağlayan çalışmaların başında gelmektedir. 3500’ün üzerindeki deniz terminolojisine ait sözcükleri bir araya getiren Nutkî’nin çalışması, özgün çizimlerin yanı sıra Gemicilik Fenni ve Paasch görselleriyle denizciliğin gelişim ve değişim evrelerini de göz önünde tutarak hazırlanmıştır.
Kamûs-i Bahrî (Deniz Sözlüğü), Mustafa Pultar’ın, özenli Türkçesi ve deniz kültürü çalışmalarıyla 1500 kelimelik yeni bir lügatçe ile zenginleştirilmiştir.
Osmanlıca ve Türkçe olarak düzenlenen Deniz Sözlüğü, günümüz okuruyla, denize sevdası olanlarla buluşuyor..
Binbaşı Süleyman Nutkî (1853 – 1924) Osmanlı Devleti’nin son yarım yüzyılında denizcilik kültürünün gelişmesine sonsuz emeği geçmiş ve sayısız eserler vermiş bir deniz subayıdır.
Eserleri arasında Deniz Müzesi’nin kuruluşu, Deniz: Deniz Kuvvetleri Dergisi adı altında hâlâ yayımı devam eden Risale-i Mevkute-i Bahriye ile Mecmua-i Fünun-i Bahriye, Deniz ve Umman gibi dergilerin çıkarılması vardır. Osmanlı Kaptan ve Makinistler Cemiyeti’nin ve kılavuzluk teşkilatının kuruluşuna önderlik etmiştir. Çok sayıdaki kitabı arasında Ertuğrul Fırkateyni Faciası, Bahriye Kura Neferi, Istılahat-ı Bahriye ve Muharebat-ı Bahriye-i Osmaniye gibi eserler vardır.
Prof. Dr. Mustafa Pultar, Orta Doğu Teknik ve Bilkent Üniversitelerinin emekli öğretim üyelerindendir. Denizcilik kültürümüz ile ilgili yazıları çeşitli dergilerde, özellikle Yelken Dünyası dergisinde yayımlanmaktadır. Kitapları arasında Yıldız Adları Sözlüğü ve Ahmet Rasim Barkınay’ın Adalar Denizi Kılavuzu adlı eserinin çevirisi bulunmaktadır.