Kira Kiralina
Açıklama
Kira Kiralina
Panait Istrati romanlarında çoğunlukla yolculuklarını anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Yapıtları kendi yaşamıyla bütün insan kardeşlerinin çektiklerinin son derece içten, dürüst, gösterişsiz karışımıyla oluşturulmuş; bir bakıma Balkanlar’da yazılmış “Memleketimden İnsan Manzaraları”dır. Pek çok dilde okunan, sevilen yazarlardan biri oluşu da bunu doğruluyor gibidir.
Kira Kiralina’da bir bölümü Romanya, bir bölümü ise Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’unda geçen olaylar müthiş bir tempoyla anlatılır. Annesini ve kız kardeşini arayan Stravro onları bulmak için diyar diyar dolaşır ve başına türlü belalar gelir. Istrati bu ilk romanını çileli öyküsüne karşın hiç acılaşmayan bir dille çatmayı başarmıştır.
Panait Istrati (Ibrail, 1884-Bükreş, 1935) Romanya’da doğan yazar, gençliğini aralarında İstanbul’un da bulunduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Mısır’ı, Lübnan’ı, Suriye’yi gezdi. Fransızca öğrendi.
Romain Rolland’ın “Balkanlar’ın Gorkisi” dediği Panait Istrati ilk romanı Kira Kiralina’yı 1923 yılında yazdı. Tüm eserlerini Fransızca olarak kaleme aldı. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan’ın Devedikenleri, Uşak ve Sünger Avcıları yer alır.