Küçük Otel
Açıklama
Küçük Otel
Küçük Otel
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Cenevre Gölü’ndeki küçük bir otelde, hepsi de hayatlarındaki finansal, kişisel veya politik sorunlardan kaçan bir grup insan bir araya gelir. İsviçre-Turu Oteli’nin sahibi Madam Bonnard, konuklarının kendi arkadaşlarına, ailelerine ya da avukatlarına söyleyemeyeceği birçok sırrına vâkıftır. Her bir konuğun tuhaflıkları, çaresizlikleri, kıskançlıkları, önyargıları ve kinleri birbirleriyle kurdukları ilişkilere yansır. Stead karakterleri aracılığıyla savaşın mirasını, Soğuk Savaş’ın etkilerini ve uluslararası kara para aklama ile vergi kaçakçılığının yükselişini analiz eder.
İlk olarak 1973’te, Christina Stead’in Avustralya’ya dönüşünden kısa süre önce yayımlanan ve yazarın Avrupa otellerindeki deneyimlerinden esinlenen Küçük Otel, savaş sonrası Avrupa’da değişen hayatların detaylarla pekiştirilmiş incelikli bir hicvidir. Stead komünizm yanlısı bir ekonomist olan eşi William J. Blake ile Avrupa’da yaşadığı 1950’li yıllarda sürekli günlük tutar. Bulundukları yerlerin manzarası ve hava durumu, rüyaları, sinema ve opera gezileri, otel personeliyle diğer konukların tasvirleri ve geçmişleri, yazarın neredeyse yirmi yıl boyunca kurguladığı ve çeşitli taslaklarını yazdığı Küçük Otel’in de temelini oluşturur.
CHRISTINA STEAD (1902-1983): Avustralyalı romancı ve kısa öykü yazarı. Sydney Üniversitesi’nde öğretmenlik eğitimi aldı, 1928’de Avustralya’dan ayrılıp Londra’ya gitti. 1937’de ABD’ye yerleşti. Bir süre New York Üniversitesi’nde ders verdi ve 1940’larda Hollywood’da senaryo yazarı olarak çalıştı. Ardından partneri William J. Blake ile Avrupa’da çeşitli ülkelerde yaşadı. 1974 yılında Avustralya’ya döndü. 20. yüzyılın en etkili Avustralyalı yazarlarından biri olarak kabul edilen Stead’in ilk romanları The Salzburg Tales (Salzburg Öyküleri) ve Seven Poor Men of Sydney (Sydney’li Yedi Yoksul Adam) 1934’te yayımlandı; tahlil ve üslup zenginliğiyle dikkat çekti. For Love Alone’un (Yalnız Aşk İçin, 1944) ilk kısmı dışında romanları hep Avrupa ya da ABD’de geçer.