Lara Feneri II Çakıp Sönen Anılar
Açıklama
Lara Feneri II Çakıp Sönen Anılar
Beyoğlu’na kravatsız çıkılmayan günler; Lebon ve Markiz pastaneleri; yirminci yüzyılın başlarında İstanbul sosyetesinde her yaptığı büyük ilgiyle izlenen güzel bir kadın: Alyoşa; “Ezan Tükçe mi okunsun, Arapça mı” tartışmaları; Bedros Reis, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ nun halka açtığı atölyesinin şenlikli ortamı…
Ali H. Neyzi Lara Feneri II‘ de bu kez kendi kişisel tarihinde yer eden izlenimleri, anekdotları, zaman ve mekân sınırlaması olmadan paylaşıyor bizimle.
Sadece Beyoğlu, İstanbul anıları yok bu kitapta; Kyoto’nun kiraz ağaçları, New York’ taki Boğaziçi, Brodway müzikal oyuncularının çileli ama bir o kadar da eğlenceli yaşamı; bir zamanlar ismi bile etkileyici bir kartvizit olan Londra Savoy Oteli’ ne dair hikâyeler de “çakıp sönen” Lara Feneri’ nin ışığında, Neyzi’ nin eğlenceli kaleminden okuruna ulaşıyor. Yakın tarihimizin adeta bir resmini çeken Neyzi, tiyatro tutkusunu; yepyeni coğrafyalar keşfetme arzusunu; sigortacılık serüveninin neredeyse belge niteliği taşıyan anılarını aktarmayı da ihmal etmiyor okuruna.
Ali H. Neyzi, 1927’de İstanbul’da doğdu. 1946 yılında Robert Koleji Erkek Lisesi’nin Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Amsterdam’da gemi şantiyelerinde çalıştı. Londra (BBC) radyosunda Türkçe çevirmenliği ve spikerlik görevlerinde bulundu. 1950 yılında sigortacılığa başladı. 1955 yılında aldığı bursla Harvard Üniversitesi İşletme Bölümü’nde eğitim gördü. Sigorta Enstitüsü ve Robert Koleji’nde öğretmenlik de yapan Neyzi’nin bazı yapıtları şunlardır:
Hüseyin Paşa Çıkmazı No: 4 (Anı-roman), Uzatmalı Sevgiliye Mektuplar (Denemeler), Beyzade-Paşazade (Tarihi roman).
Neyzi’nin yayınevimizden çıkan Lara Feneri-Çakıp Sönen Anılar (I) kitabının yanı sıra, Shakespeare Oyunculuğu çevirisi ve Kafka, Shakespeare ve D. Mamet’ten yaptığı oyun çevirileri de vardır.