Militan Demokrasi
Açıklama
Demokratik değerleri paylaşmayan siyasi hareketlere de katılım hakkı tanıyan demokrasi kendini tehlikeye atan kırılgan bir sistemdir; öte yandan, antidemokratlara katılım hakkı tanımamak da demokrasi idealiyle çelişir. Bu çelişkiyi göz önünde tutarak, parlamenter sisteme ve demokrasiye düşman partilerin doğuşunu ve yükselişini engellemek için demokrasi sınırları içinde nasıl mücadele verilebilir? Parti kapatmak meşru olabilir mi? Çoğunluğun desteğini sağlamış bir siyasi parti bir kısım yurttaşın katılım hakkını resmi ve gayri resmi yollarla engellediğinde hangi militan tedbirlere başvurmak meşru kabul edilebilir?
Alexander S. Kirshner, Siyaset bilimi doktorasını Yale Üniversitesi’nden aldı. Halen Duke Üniversitesi’nde siyasal bilimler bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır.
İçindekiler
Teşekkür
1- Giriş
2- Kendini Sınırlandıran Militan Demokrasi Teorisi
3- Demokrasiyi Savunma Amaçlı Siyasal Düzenlemeler
4- AntiDemokratların Dışlanmasını Gerekçelendirmek
5- Önleyici Müdahale
6- Siyasal Dışlama ve Militan Demokrasinin Sınırları
Sonuç
Kaynakça
1
Girişi
Bir Demokrat Karşıdevrim Biçimi Olarak Militan Demokrasi
“Yasa! Ya da ateş ve katliam! Yasa! Ya da ateş ve katliam!” 23 Mart 1933’te Kroll Opera Binası’nı kuşatan kahverengi gömlekli Nazi güruhunun bağıra çağıra savurduğu tehdit buydu. Devasa bir yapı olan bı opera binası Reichstag binası yandıktan sonra bir süredir parlamentoya ev sahipliği yapmaktaydı. Mart ayının bu öğleden sonrasında parlamentonun gündeminde, yeni atanan şansölye Adolf Hitler’e Alman devleti karşısında geniş takdir yetkileri tanıyan …