Modern Siyasal Düşünce ve Friedrich Nietzsche
Açıklama
Modern Siyasal Düşünce ve Friedrich Nietzsche
Avrupa felsefe tarihinin son iki yüzyılında silinmez izler bırakmış Friedrich Nietzsche’nin 1860’larda Bonn ve Leipzig’deki öğrencilik döneminden 1880’lerdeki soykütüğü projesine kadar uzanan bir süreç içinde tüm entelektüel kariyerini ele alan bu kapsamlı çalışma, aynı zamanda filozofun modern siyasal düşünce tarihi içindeki yerini saptaması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.
Christian J. Emden, Modern Siyasal Düşünce ve Friedrich Nietzsche’de Nietzsche’nin fikirlerinin içinde geliştiği karmaşık tarihsel koşullara yeterince dikkat etmeden sadece felsefi bağlamla sınırlı kalan yaklaşımları eleştirirken, aynı zamanda modern siyasal kültürün gelişiminde tarih düşüncesinin ve metodolojisinin nasıl bir rol oynadığını da irdeliyor. Aydınlanma ideallerinden modern ulus-devlet taleplerine doğru evrilen bir Almanya’da, Nietzsche’nin “tarihsel felsefe” yapma isteğine ve 19. yüzyıl tarihyazımına yönelik eleştirilerine yeni bir ışık tutan bu önemli kitap, modern siyasal düşüncenin gelişimi açısından da ilginç perspektifler sunuyor.
Christian J. Emden akademik çalışmalarında modern Alman ve Avrupa düşünce tarihine odaklanmıştır. Master ve doktora derecelerini Cambridge Üniversitesi’nden alan Emden, halen Rice Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Birkaç yıldır araştırmalarında 19. yüzyıl Almanya’sında düşünce ve bilim kültürünün yanı sıra 1870’lerden 1930’lara uzanan dönemde Alman siyasal düşüncesine yönelmiştir. Son dönemde liberalizmin sınırları üzerine uzun vadeli bir kitap projesine girişen Emden’in ilgilendiği bir diğer konu da ulus sonrası bir dünyada siyasi yurttaşlıktır. Yayımlanmış bazı eserleri: Nietzsche on Language, Consciousness, and the Body (2005); (Gabriele Ripll ile birlikte), Image Scapes (2010).