Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine
Etiket Fiyatı : 44.00 TL
İş Kültür İnternet Sitesi Fiyatı
33.00 TL
Açıklama
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine
Seneca (MÖ 4’e doğru-MS 65): Devlet adamı ve filozofluğunun yanı sıra Roma tarihinin en önemli söylev ustalarından ve tragedya yazarlarından biridir. Babasının bir siyaset adamı ve hatip olarak yetiştirmek istediği Seneca, bir süre devlet işleriyle uğraştı ve sonunda kendisini en sevdiği işe, yani felsefeye adadı. Stoacı öğretileri içeren çok sayıda düşünce metni, mektup ve tragedya yazdı. Mutlu Yaşam Üzerine ve Yaşamın Kısalığı Üzerine’de Seneca doğaya uyumlu yaşama mecburiyetini çeşitli açılardan ve yaşadığı dönemden örnekler vererek ele alır. İlham verici bu iki metin, Stoacılığın Roma döneminde nasıl bir yaşam anlayışını salık verdiğine dair soruların yanıtlarını da barındırır.
C. Cengiz Çevik(1983): İstanbul Üniversitesi, Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, yüksek lisans, doktorasını tamamladı. Eskiçağ ve Rönesans dönemi Latincesi, kültürü ve felsefe-bilim geleneği üzerine çeviri ve telif çalışmalarına devam etmektedir.
Sunuş
Seneca’nın Yaşamı ve Eserleri Üzerine Lucius Annaeus Seneca, 31 yılında, Roma’nın fethettiği bölgelere tüm kültürüyle nüfuz ettiği ve gitgide yayıldığı bir yüzyılda, bu bölgelerden biri olan Hispania’nın güneyindeki Corduba’da doğdu. Şair Martialis’in deyişiyle tam üç kuşaktır önemli edebî kişilikler çıkarmış, muhtemelen Etrüsk
ya da Illyria kökenli bir ailede doğan Seneca, babası tarafından erken yaşta Roma’ya getirildi. Latin edebiyatında “Yaşlı Seneca” olarak da bilinen babası L. Annaeus Seneca, retorik öğretmeni ve hatip kimliğiyle seçkin bir kimse olmakla birlikte, retorik üzerine yazdığı eserleriyle de bilinir. Annesi Helvia, kardeşleri 38 yılında Senatus’a kabul edilen Annaeus Novatus ve zengin bir procurator olan M. Annaeus Mela’ydı. Babası oğlunun da kendisi gibi hatip olmasını ya da büyük oğlu Novatus gibi kendisine siyasi bir kariyer çizmesini istedi ve bu doğrultuda oğlunun genel eğitiminde ve zihinsel gelişiminde belirleyici bir rol üstlendi. Ama Seneca, babası gibi bir hatip olmak yerine Pythagorasçı Sotion’dan ve Stoacı Attalus’tan dersler alıp felsefeye yönelerek, onu epeyce telaşlandırdı…