Namık Kemal 3 Cilt Takım (Kutulu)
Açıklama
Namık Kemal 3 Cilt Takım (Kutulu)
YAKIN TARİHTEN TEMEL KAYNAKLAR VE BELGELER: I
Mithat Cemal Kuntay’ın Namık Kemal eksenli bu eseri, Osmanlı İmparatorluğu’nun Tanzimat sonrası fikri ve siyasi gelişmeler tarihi açısından kaynak olma özelliğini sürdüren değerli bir çalışmadır.
“Vesikaların Namık Kemal’ini” yazmayı amaçladığını özellikle belirten yazar, Namık Kemal’in akrabaları, arkadaşları, yakınları aracılığıyla ulaştığı birçok bilgi ve belgenin yanı sıra tanıkların ve kaynakların desteğini de sağlamıştır. Eserin kapağındaki başlık Namık Kemal iken, iç kapağında ise Devrinin İnsanları ve Olayları Arasında gibi tamamlayıcı bir alt-başlık konması da çalışmanın bu niteliğini yansıtmaktadır.
Çoktan tükenmiş bulunan bu çok önemli eserin bilim hayatına ve yeni kuşaklara hizmet amacıyla tekrar basımında, kaynaklık özelliğini -yanlışı ve doğrusu ile- titizlikle korumak amacıyla tıpkıbasım yöntemi kullanılmıştır.
Yakın tarihimizin çok önemli bir dönemini irdeleyen bu eser, Yeni Osmanlılar Hareketi’nden başlayarak, fikri uyanışın öncülüğünü yapıp “hürriyet” için savaşmış aydınların da tarihidir.
Üç ciltlik bu eser “Yakın Tarihten Temel Kaynaklar ve Belgeler” dizimizin ilk kitabıdır.
Mithat Cemal Kuntay (1885-1956), şair, yazar ve hukukçu. Vefa İdadisi’ni ve Hukuk Mektebi’ni bitirdi. Adliye teşkilatında çalıştı. Kısa bir süre yargıçlık da yaptı. I. Dünya Savaşı’nda hükümetin Çanakkale cephesine gönderdiği şairler arasında da yer alan Mithat Cemal Kuntay, milli konuları işleyen oyunların ve şiirlerin yanı sıra, çeşitli biyografi eserleri ve bir de roman kaleme aldı. Yayımlanmış eserlerinden bazıları: Hitabet ve Münazara Dersleri (1913), Üç İstanbul (roman, 1938), Mehmed Âkif. Hayatı, Seciyesi, Sanatı (1939), İlkler ve Ötekiler (1944), Sarıklı İhtilalci Ali Suavi (1946).