Osmanlı’da Ateşli Silahlar ve Askeri Devrim Tartışmaları
Açıklama
Elinizdeki derleme, dünyanın en önde gelen Osmanlı askeri tarihi uzmanlarından Gábor Ágoston’un bilimsel dergiler ve seçkin derlemelerde yayınlanmış makalelerinden bir seçki sunmaktadır. Tanınmış askeri tarihçi Jeremy Black, yirmi beş sene zarfında yazılmış olan bu makalelerin dünya askeri tarihindeki yerini sunuş yazısında ele alıyor.
1980’lerden bu yana çok şey değişti. “Yeni Askeri Tarihçilik” diye adlandırılan akıma yön veren Ágoston, savaşları ekonomik, sosyal ve çevre bağlamlarında inceleme çabasına katılarak eskiden kalma Avrupamerkezci ve Oryantalist pek çok görüşü çürüttü ve değişmelerini sağladı.
Bu önemli dönüşümü yansıtan Osmanlı’da Ateşli Silahlar derlemesi iki kısımdan oluşmaktadır. “Avrupa Askeri Devrimi ve Osmanlılar” başlıklı ilk bölümde yer alan makaleler 2005 senesinden bu yana geçen zaman zarfında yazılmışlardır ve dünya askeri tarihinde Osmanlıların göz ardı edilen yeri ve önemini vurgulamaktadırlar.
“Osmanlı Topçuluğu ve Harp Sanayisi” başlığını taşıyan ikinci bölümde yer alan makaleler ise Osmanlı askeri sanayisine dair 1990’lardan bugüne dek Osmanlı ve yabancı arşivlere dayalı araştırmaların sonuçlarını içermektedirler.
Osmanlı askeri tarihi uzmanları kadar meraklılar da bu derlemede Osmanlı askeri sanayisi, savaş usulleri ve Osmanlıların dünya askeri tarihindeki rolü hakkında zengin bilgilere ve öncü görüşlere ulaşma fırsatını bulacaklardır.
Gábor Ágoston, ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nde tarih doçentidir. Kaleme aldığı çok sayıdaki makale ve kitap ile Osmanlı araştırmaları alanında, özellikle de askeri tarih konusunda paradigmatik değişikliklere yol açan katkılarda bulunmuştur. Türkçede yayınlanan eserleri: Barut, Top ve Tüfek: Osmanlı İmparatorluğu’nun Askeri Gücü ve Silah Sanayisi (İstanbul, 2006), Osmanlı’da Savaş ve Serhad (İstanbul, 2013) ve Osmanlı’da Strateji ve Askeri Güç (İstanbul, 2015).