Padişahım Çok Yaşa!
Açıklama
Padişahım Çok Yaşa
Osmanlı Devletinin Son Yüzyılında Merasimler
Osmanlı devlet törenleri 19. yüzyılda büyük bir değişim geçirdi. Bu değişimin en belirgin olarak gözlemlenebildiği alan, Avrupa saraylarında geçerli teşrifat kurallarına uyan diplomatik törenlerdi. Daha önceleri Osmanlı sarayında küçültücü muameleye maruz kalan Avrupa elçileri artık büyük saygı görüp yüksek prestij sahibi olmaya başladılar. Bu yönelim yalnızca diplomatik törenlerle de sınırlı kalmadı; aynı süreç içerisinde saray hayatı da hızla modernleşti ve Avrupa saraylarına öykünen bir yaşam tarzı birçok sultan tarafından desteklendi. II. Mahmud’dan itibaren tüm padişahlar saray hayatını ve merasimlerini Batılılaştırma konusunda bilinçli bir tavır sergilediler. Yüzyılın başından itibaren kılık kıyafet ve sofra adabı gibi günlük hayat pratiklerinde gözükmeye başlayan bu değişimler, geleneksel Osmanlı saltanatının timsali olan Topkapı Sarayı’nın terk edilip modern Dolmabahçe Sarayı’nın inşa edilmesi ile doruk noktasına vardı. Osmanlı Devleti’nin son yıllarında ise, dini içeriği olan törenlerin değiştirilmesindeki isteksizliğe, eski gelenekleri sürdürme yönündeki bazı çabalara karşın, saray hayatı ve merasimlerini Batı’dakilerden ayırt etmek neredeyse imkânsız hale gelmişti.
Hakan T. Karateke’nin, Osmanlı devletinin 19. yüzyılda dış dünya ve kendi tebaasıyla kurduğu ritüel ilişkideki dönüşümü inceleyen bu eseri, 13 yıl önce yapılan ilk iki baskısının ardından genişletilmiş üçüncü baskısıyla yeniden okurlarla buluşuyor.
Hakan T. Karateke, Chicago Üniversitesi, Yakın Doğu Dilleri ve Uygarlıkları bölümünde Osmanlı ve çağdaş Türk kültürü alanında ders vermektedir. Osmanlıların çokkültürlü dünyasını farklı bakış açılarından ele alıp tüm zenginliği ile yansıtmayı hedefleyen Karateke’nin elinizdeki kitabı haricinde çok sayıda makalesi yayınlanmıştır. Son zamanlarda yayınladığı makaleler arasında şunlar sayılabilir: “The Ottoman Official Gazette Taqvim-i Veqayi, 1831: An Ottoman Annal in its Own Right” (2015); “Illuminating Ottoman Ceremonial” (2015); “How Distant is Gurbet? Refik Halid’s Representation of Arabs in Exile Stories –with a note on Ottoman and Turkish Orientalisms” (2013).
İÇİNDEKİLER
Teşekkür
Kısaltmalar
Üçüncü Baskıya Önsöz
Önsöz
Son Yüzyılın Osmanlı Sultanları
Osmanlı Devletinin Son Yüzyılında Merasimler
I
Cülus ve Beyat Merasimleri
II
Kılıç Kuşanma
III
Muayede
IV
Cuma Selamlığı
V
Kabul Törenleri
VI
Diğer Dini Merasimler
VII
Merasimleri Anlamak
Ekler
Terimler
Notlar
Kaynakça
Dizin