Safiye
Açıklama
Safiye
Akdeniz Bölgesi’nden, 1930’lu senelerde dört güçlü kadın sesi çıktı: Mısır’dan Ümmügülsüm, Fransa’dan Edith Piaf, Portekiz’den Amalia Rodrigues ve Türkiye’den Safiye Aylâ…
Bu kitap bilinmeyen bir diyarda dünyaya gelen, kimsesizler yurdunda yetişen, çektiği yoklukların ardından şöhret ve servet sahibi olan Safiye Aylâ’nın 1998’de noktalanan renkli ama hüzünlü hayatının hikâyesidir.
Gençlik senelerinde Atatürk’ün ve diğer devlet büyüklerinin yakın çevresine girmesi sayesinde Cumhuriyet’in kuruluş yıllarının önemli hadiselerine şahitlik eden Safiye Aylâ sonraları kendi ifadesiyle isyankâr ve solcu oldu. Nâzım Hikmet ile ve o devrin netameli birçok ismiyle beraber bulundu, Türkiye İşçi Partisi’ni destekledi ve Hazreti Muhammed’in soyundan gelen Şerif Muhiddin Targan ile evlenip peygamber torunlarına, yani Şerif ailesine gelin gitti.
Safiye Aylâ’nın özel evrakı temel alınarak yazılan bu kitapta Türk Musikisi’ne Cumhuriyet döneminde iki defa getirilen yasaklamanın ayrıntılarının yanısıra Mehmet Âkif Ersoy ve Rıza Tevfik Bölükbaşı gibi meşhur kişilerin mektupları ile Nâzım Hikmet hakkında Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nde bulunan ve daha önce yayınlanmamış bazı belgeler de yeralıyor.
İÇİNDEKİLER
Önsöz
1.
Bir mâzi aranıyor
2.
İnkılâbı böyle yaptık!
3.
İsyankâr ve solcu
4.
Führer’in Propaganda Nâzırı
5.
Peygamber’in gelini
6.
Gaziantep’teki komando
Belgeler ve musiki inkılâbı notları
Notlar
Bibliyografya
İndeks
Safiye Aylâ albümü
Safiye Aylâ’nın hayatını yazmak bir biyografi kaleme almanın yanısıra Türkiye’nin iki farklı döneminin; imparatorkuğun son, Cumhuriyet’in de ilk yıllarının musiki ve kültür hayatı ile o dönemlerde yaşanan sosyal değişimlerin ve çalkantıların resmigeçidini de ortaya koymayı gerektirir.
İmparatorluğun bozgun ve yıkılma senelerinin çocuğu olan Safiye çöküşün getirdiği bütün sıkıntıları bizzat çekmesinin ardından yeniden doğuşa, yani Cumhuriyet’in ilk yıllarına da yakından şahitlik etmiştir…