Solmaz Hanım’la Bir Ömür – Aşkta ve Kavgada
Açıklama
Solmaz Hanım’la Bir Ömür
Üç ayrı şehirde geçen çocukluk…
1949’da, İTÜ’de, İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği’ne üyelikle adım atılan siyasi mücadele yılları… 1951 tevkifatı… Harbiye, Sultanahmet cezaevleri…
6-7 Eylül… Mücadeleyle kazanılanlar, kazanırken verilen kayıplar, izler, geriye kalanlar… Dostlar… İnşaat mühendisliği alanında profesör olmaya varan akademik bir kariyer…
İnşaat Mühendisleri Kongreleri, 12 Eylül öncesinin siyasi cinayetleri…
1974’ten bugüne eksilmeyen Bodrum zamanları…
Solmaz Berktay, 55 yıl birlikte olduğu eşi, İlhan Berktay’ın hep sevgiyle söylediği şekliyle “Solmaz Hanım”, bir ömrün biriktirdiği neredeyse tüm anılara mührünü basan ve bu kitaba adını veren kişi.
Solmaz Hanım’la Bir Ömür’de çocukluğundan başlayıp gençlik yıllarını, mühendislik günlerini, ailesini ve dostlarla geçen zamanları anlatan İlhan Berktay, hayatı sahici kılanın anıların tuttuğu aynaya yansıyan silinmez anlar olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
İlhan Berktay (1931) Girit göçmeni bir ailenin en küçük oğlu olarak İzmir’de doğdu. İzmir İnönü Lisesi’ni bitirdikten sonra İTÜ Makine Fakültesi’ne girdi. Aynı dönemde İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği’ne üye oldu ve iki dönem başkanlığını yürüttü. “Nâzım Hikmet’i Kurtarınız” kampanyasının ardından 1951 tevkifatında tutuklandı, aralıklarla yaklaşık üç yıl cezaevinde kalınca üniversiteyi bitiremedi. 1949’da İYTGD’de tanıştığı Solmaz Görkmen (1932-2004) ile 1952’de cezaevinde evlendi. 1962’de Yıldız Teknik Okulu (bugünkü YTÜ) Akşam İnşaat Bölümü’ne girip 1966’da mezun oldu. Aynı üniversitede profesör oldu, Betonarme Anabilim Dalı başkanlığı yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB, TÜMÖD gibi demokratik meslek örgütlerinde çeşitli görevlerde bulundu.
Mesleki alanda çeşitli makalelerin yanı sıra yayımlanmış üç kitabı vardır: Kırılma Çizgileri Teorisi ve Uygulamaları (1988); Plak Teorisi ve Uygulamaları (1992); Betonarme 1, Taşıma Gücü ve Kesit Hesapları (3. baskı 2003).