Tarih Açısından 12 Mart Nedenleri, Yapısı, Sonuçları / Bütün Eserleri-3
Açıklama
Neden 12 Mart yaşandı Türkiye’de, neden bunca acı çekildi, insan öldürüldü, üç genç asıldı, işkence yapıldı, cezaevleri dolduruldu? Neden sosyalist parti kapatıldı, işçi sınıfı sessizliğe mahkûm edildi, kitaplar toplattırıldı, kitaplar yakıldı, neden Anayasa ve kanunlar değiştirildi? Neden Türkiye’nin dış siyaset alanındaki uyanışı ve yeni arayışları engellendi, neden bürokrasi siyasal iktidara el koydu, neden onların işini kolaylaştıran resmi kışkırtmalar düzenlendi ve neden Türkiye’nin toplumsal gelişimi iki buçuk yıl donduruldu?
Yani, neden 12 Mart gerçekleştirildi?
Çünkü Türkiye’ye hakim olan dış ve iç kuvvetler, kendi zararlarına sonuçlar vermeye başlamış bir düzeni değiştirmek ve onun siyasal iktidarını devirmek zorunluluğundaydı. Çünkü kendi gönüllerince kullanabilecekleri bürokratik ideoloji ve güçler, hazır beklemekteydi. Çünkü bir dizi hesapsız girişim onların işini kolaylaştırmıştı. Çünkü bir bölüm genç, dehşetli namus ve inançlarına rağmen Marksizmi de Türkiye’yi de bilmeden yola çıkmış ve aranılan “resmi” gerekçeleri yaratmıştı. Yapılacak tek şey, bir manivelaya dokunmaktı. 12 Mart 1971 günü birtakım eller dokundu bu manivelaya…
İsmail Cem
Görev süresinin uzunluğu ve etkinliği açısından Türkiye’nin başta gelen dışişleri bakanları arasında yer alan İsmail Cem, her şeyden önce bir gazeteci, düşünür ve siyaset adamıydı. Elinizdeki kitap, onun bu niteliklerini en belirgin şekilde ortaya serdiği eserlerindendir. İki cilt halinde tasarladığı kitabın birinci cildinde Cem, gazete yazılarıyla dönemin canlı tanığı olarak çıkar karşımıza. İkinci cilt ise, düşünür ve siyaset adamı kimliğiyle 12 Mart’ı analiz ettiği bölümdür.