Tarih ve Psikanaliz
Açıklama
Tarih ve Psikanaliz
Ben, yalnızca bir gezginim. Sadece mistik edebiyat içinde uzun süre yolculuk ettiğim için değil (böyle bir yolculuk insanı alçakgönüllü kılar); aynı zamanda, tarih ve antropoloji araştırmaları adına dünyanın çeşitli yerlerine birkaç ziyarette bulunmuş bir insan olarak şunu öğrendiğim için: Manevi deneyimin geçmiş ve bugünün çeşitli ülkelerinde çizdiği onca güzergâhtan sadece birkaçını anlatan onca ses arasında bir ses olmaktan öteye gidemeyeceğim.
Michel de Certeau
Michel de Certeau, sanki her şey kendiliğinden, kolayca olup bitiyormuş gibi bilgi alanlarının birinden öbürüne geçerken, benzeri görülmemiş bir rahatlıkla yürüyüp gitti hep. Bu derlemede yer alan başlıklar, onun bu benzersiz yaklaşımının somut bir örneğidir. O, ne vardığı sınır noktasında geçiş izni almaya uğraşıyor, ne de bastığı yeni topraklardan onay talep ediyordu.
Luce Giard
Bu derlemede yer alan makaleler, “Freud’un müdahaleleri”yle birlikte edebiyat ile tarih arasında kurulan ilişkilerden Michel Foucault’ya, tarihyazımının üretildiği “yer” ile ilişkisinden Lacan’a ve bu bağlamda edebiyatın konumuna, Mallarmé’nin hiçlik deneyiminden işkence ile söylem üretimi arasındaki ilişkiye kadar uzanan geniş bir düşünsel yelpazede dolaşırken, tarih ile psikanaliz arasındaki kesişme alanını da ortaya koyuyorlar.
Michel de Certeau 1925’te Chambéry’de doğdu. Felsefe, klasik edebiyat, tarih ve ilahiyat alanlarında sağlam bir eğitim gördükten sonra 1950’de İsa Birliği’ne katıldı. Rönesans’ın mistik metinlerinin tarihi alanında uzmanlaştı; bunun yanısıra antropoloji, dilbilim ve psikanaliz yöntemleriyle ilgilendi. Jacques Lacan tarafından kurulan Paris Freud Okulu’nun ortak kurucularından biri oldu. Fransa’daki 68 olaylarında öğrencilerden yana tavır aldı. Kaliforniya Üniversitesi’nde altı yıl ders verdikten sonra Temmuz 1984’te Ecole des hautes études en sciences sociales’de “inançlar üstüne tarihsel antropoloji” kürsüsünün başına geçti. Paris’te, 9 Ocak 1986’da öldü.
Yayımlanmış eserlerinden bazıları: L’Écriture de l’histoire (1975), La Possession de Loudun (1978), La Fable mystique: XVIe et XVIIe siècle (1982), L’Invention du quotidien, 1. Arts de faire, 2. Habiter, cuisiner (ed. Luce Giard, 1990).