Timurlu İran’ında İktidar, Siyaset ve Din
Açıklama
Timurlu İran’ında İktidar, Siyaset ve Din
Timurlu İran’ında İktidar, Siyaset ve Din, Şahruh devrinin (1409-47) İran’ını araştırırken, modernizm öncesi Ortadoğu tarihinde önem taşıyan iki soruya da yanıt arıyor: Güç, tek bir elde toplanmadığı halde devlet, ayrışık bir toplumu denetim altında tutmayı nasıl başarmıştı? Dağınık bir iktidar yapısı gösteren bir toplum istikrarını uzun yıllar nasıl koruyabilmişti?
Timurlu döneminin en yetkin uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Beatrice Forbes Manz, hanedandan ona hizmet edenlere, şehirli seçkinlerden vilayet yöneticilerine, ulemadan sufilere kadar çok geniş bir yelpazede İran toplumunun zengin ayrıntılarla dolu bir tablosunu çiziyor. Sadece akademisyenlerin ve öğrencilerin değil, genel okuyucunun da ilgisini çekecek bu kitap, geç ortaçağ İran’ının siyasal dinamiklerinin genel bir analizini yapmasının yanı sıra, sivil ve askeri iktidar hakkındaki ezberleri, devlet-toplum ilişkisini ve egemen sınıfla dini şahsiyetler arasındaki etkileşimi de sorguluyor.
Beatrice Forbes Manz Massachusetts Tufts Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Ortadoğu ve İç Asya tarihi dersleri vermektedir. Yayımlanmış bazı eserleri: The Rise and Fall of Tamerlane (1989; Timurlenk: Bozkırların Son Göçebe Fatihi, 2006), Studies on Chinese and İslamic Central Asia (ed., 1995), Central Asia in Historical Perspective (ed., 1994).
İÇİNDEKİLER
Önsöz
Kronoloji
Timur soyundan gelen başlıca mirzaların soyağacı
Giriş
I
Şahruh yönetiminde Timurlu Devletinin Oluşumu
II
Kaynak ve Tarihyazımı Sorunları
III
Şahruh’un Divanı ve Kadrosu
IV
İran’ın Siyasi ve Askeri Kaynakları
V
Güney ve Orta İran’da Timurlu Hükümranlığı
VI
Doğaüstü Güçler Âleminde Siyasal Dinamikler
VII
Hanedan ve Dini Sınıfların Siyaseti
VIII
Sultan Muhammed b. Baysungur İsyanı ve Taht Kavgası
Sonuç
Notlar
Kaynakça
Dizin
Haritalar