Türk Diplomasisinde Irak (1978-1997)
Açıklama
Tarihi gelişmeler, nazik dengesizlik dengesinin bozulmasının Ortadoğu’yu derin krizlerin içine sürüklediğini göstermiştir. Irak’taki son gelişmeler bu olgunun ilginç bir örneğini oluşturmaktadır.
Sencer Asena
Türkiye’ye yönelik olarak daima olumlu yaklaşımlar içindeydiler. Türkiye’ye gitmek, Türkiye ile ilişkileri çeşitlendirmek isterlerdi. Türk
müziği, Türk kültürü Kürtlerin pek kaçtıkları bir şey olmamıştır, halk olarak Kürtlerden bahsediyorum.
Nüzhet Kandemir
1990 Mart ayında Bakanlığa bir telgraf çekmiştim. Telgrafın içeriğinde Saddam’ın sıkıntı içinde olduğunu, maddi açıdan, mali açıdan büyük bir çıkmaza doğru gittiğini, muhtemeldir ki bu kaygan zeminde Kuveyt’i istila hareketine girişebileceğini belirtmiştim.
Sönmez Köksal
İçeriye dert anlatmak bazen dışarıya anlatmaktan zor olabiliyor. Klişeler var bu konuda. Katılaşmış birtakım önyargılar var. Kendi korkularımızın esiri olmuş vaziyetteyiz.
Necati Utkan
Bugünkü koşullarda Irak’ın geleceğini belirleme yönünden Amerika’nın büyük rolü olacak. Amerika da zaten orada kalacak. Yani Amerika artık görülebilir bir gelecek itibariyle Türkiye’nin komşusu olmaya devam edecek.
Sadi Çalışlar
1978-1997… 20 yıllık bu zaman diliminin tamamına yakınını savaş, kıtlık, açlık, ambargo, yakın tarihin gördüğü en yoğun hava bombardımanları içinde geçiren ve sonunda, 2003’te fiilen işgal edilen, parçalanma noktasına gelen bir ülke: Irak… Uzun bir ortak tarihi de paylaştığımız bu sınır komşumuzun yaşadığı “ateşten yıllar”da orada her türlü güçlüğe göğüs gererek görev yapan büyükelçilerimizin deneyimleri, Irak ve Kuzey Irak meselelerinin Türkiye açısından da can alıcı bir hale geldiği şu günlerde ayrı bir önem taşıyor.
Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Gül İnanç’ın 1978-1997 arasında Irak’ta görev yapmış büyükelçilerimiz, Sencer Asena, Nüzhet Kandemir, Sönmez Köksal, Necati Utkan ve Sadi Çalışlar ile yaptığı bir dizi mülakattan oluşan bu kitap, Irak, Kuzey Irak, Kürtler, Türkmenler, savaş, terör ve genelde Ortadoğu politikaları hakkında bir dizi soruyu ve yanıtı tartışmaya açıyor.
Gül İnanç 1970’te Ankara’da doğdu. Yüksek öğrenimini 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora derecelerini Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde tamamladı. Halen, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan İnanç’ın Toplumsal Tarih, Middle Eastern Studies ve Foreign Policy dergilerinde çıkmış, Türk dış politikası ve Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle ilgili makalelerinin yanı sıra yayımlanmış eserleri şunlardır: Büyükelçiler Anlatıyor. Türk Diplomasisinde Kıbrıs, 1970-1991 (2007); ABD Diplomasisinde Türkiye, 1940-1943 (2001).