Türk Hava Harp Sanayii Tarihi
Açıklama
Türk Hava Harp Sanayii Tarihi
Osmanlı Devleti de, Türkiye Cumhuriyeti de havacılığın kısa tarihi içinde, yirminci yüzyılın ilk yarısında hatırı sayılır bir yere sahiplerdi. Havacılığın askerlikte kullanılmaya başlanmasıyla Osmanlı ordusunda yer bulması neredeyse eş zamanlıydı. Balkan Savaşları’nda Osmanlı ordusu ilk hava harekâtını düzenledi. Birinci Dünya ve Kurtuluş savaşlarında havacılar önemli rol oynadı.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında öncü havacıların kısıtlı imkânlarla başlattığı uçak üretimi, hem devletin hem de havacılığa gönül vermiş kişilerin ve özel girişimcilerin yatırımlarıyla, dünya çapında rekabet edecek düzeye ulaştı.
Ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında devlet politikası, üretime yatırım yapmaktansa hazır üretilmişi almaya yönelince, bu genç sanayi dalı tarihe karıştı ve ancak yüzyılın son çeyreğinde yeniden ve yan ürünlerden başlayarak gelişme yoluna girdi.
Türk Hava Harp Sanayii Tarihi, erken ve hızlı başlayan, ancak çabuk duraklayan hava sanayii macerasını, başlangıcından günümüze kadar ayrıntılı biçimde ele alan bir başvuru kaynağı…
Osman Yalçın (1971) Anamur, Dereköy’de doğdu. 1990’da Hava Teknik Okullar Komutanlığı’ndan mezun olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin çeşitli kademelerinde görevler aldı, 17 yıl ikmal sınıfında çalıştı. Anadolu Üniversitesi’nden 1998’de tarih, 2000’de iktisat lisans diploması aldı. 2004’te ilk yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti tarihi dalında “Hava Kuvvetleri Teşkilatlanma Tarihi” teziyle, ikincisini 2007’de Ufuk Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler dalında aldı. 2008’de Gazi Üniversitesi’nde “Türk Hava Harp Sanayii Tarihi” teziyle doktorasını tamamladı. 2007-10 arasında tarihçe subaylığı yaptı, 2010’da Hava Harp Okulu’nda öğretim görevlisi oldu. İlk baskısı 2009’da yapılan doktora tezini, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndaki yeni baskısı için elden geçirdi ve genişletti. Cumhuriyet ve Türk hava harp tarihi alanında pek çok makale yayımlamaya, konferans tebliğleri vermeye devam ediyor.