Türkmen Valiler Şirazlı Ustalar Osmanlı Okurlar – XVI. Yüzyıl Şiraz Elyazmaları
Açıklama
Türkmen Valiler Şirazlı Ustalar Osmanlı Okurlar – XVI. Yüzyıl Şiraz Elyazmaları
Lâle Uluç İstanbul’da doğdu. İngiltere’de Warwick Üniversitesi’nde matematik öğrenimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi’nin tarih yüksek lisans programında sanat tarihi alanına yöneldi. Şiraz elyazmaları üzerinde çalışmaya, New York Üniversitesi’nde tamamladığı doktora programında başladı. Bu konudaki çalışmaları ve yayınlarıyla, başta New York Metropolitan Müzesi olmak üzere, çeşitli kurumlardan burslar ve ödüller kazandı. 1992’den bu yana verdiği sanat tarihi derslerini, 2005’ten beri yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde sürdürüyor.
Topkapı Sarayı koleksiyonlarındaki bir grup elyazmasından yola çıkarak, bu eserlerin bir bilmeceye benzeyen meraklı hikâyesi nasıl keşfedilebilir?
Türkmen Valiler, Şirazlı Ustalar ve Osmanlı Okurlar, bu yazmaların büyük bir coğrafyaya yayılan bilinmeyen öyküsünü gün yüzüne çıkararak anlatıyor.
Şiraz’da Akkoyunlu Türkmen valilerin yönetimi altında gelişen elyazmacılığının, Safevî döneminde de başkentteki saray atölyeleriyle yarışması…
Adları unutulmuş hamilerin desteğiyle, usta nakkaş, müzehhip, musavvir ve hattatların kitap sanatlarına getirdiği çarpıcı yenilikler…
Diplomatik hediye olarak Osmanoğullarının sarayına giren bu elyazmalarının, Osmanlı seçkinleri arasında hızla rağbet bulması…
Zaman içinde İstanbul’dan New York’a, Tahran’dan St. Petersburg’a, Paris’ten Washington’a pek çok müzeye dağılan Şiraz elyazmaları, yüzyıllar sonra rengârenk dünyaları ve benzersiz öyküleriyle ilk kez bu kitapta yeniden bir araya geliyor.