Üçüncü Meşrutiyet Birinci Büyük Millet Meclisi / Milli Mücadele Tarihi-III 1920
Açıklama
Üçüncü Meşrutiyet Birinci Büyük Millet Meclisi / Milli Mücadele Tarihi-III 1920
Mahmut Goloğlu, (1915-1982) Akçaabat’ta doğdu, aynı günlerde babası Sarıkamış’ta şehit düştü. Trabzon’daki öğrenciliği sırasında Halkevi’nin yerel tarih araştırmalarına katıldı. Tarihle ilgisi böylece başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirerek Tekel’de müfettiş oldu. Bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra aktif siyasete atıldı. Milletvekili oldu ve TBMM’de başkan vekilliği dahil pek çok görevde bulundu; Meclis Kütüphanesi’nde tarih çalışmalarını sürdürdü. Siyasetten çekildikten sonra, yerel tarih çalışmaları ile Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi konulu dizi kitaplarını kaleme aldı. 1976’da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Devrim Tarihi profesörü olarak ders vermeye başladı. Akademik çalışmalarıyla Boğaziçi Üniversitesi tarafından 1981’de Şeref Ödülü’ne layık görüldü.
Mahmut Goloğlu’nun Milli Mücadele Tarihi dizisinin üçüncü kitabı, Milli Mücadele’den Cumhuriyet’e uzanan sürecin ana dönüm noktasını, yani Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve ilk dönemlerini inceliyor.
Dizinin ilk kitabı Erzurum Kongresi, Milli Mücadele’nin bölgesel bir kongrede doğmasını, ikinci kitap Sivas Kongresi ise mücadelenin Misak-ı Milli sınırları çerçevesinde ulusal bir nitelik kazanmasını inceler.
Üçüncü Meşrutiyet ise Erzurum ve Sivas Kongrelerinin yarattığı ivmenin, yurt çapında bir harekete dönüşme sürecini Büyük Millet Meclisi’nin ilk yılı ekseninde inceliyor.
İstanbul hükümetlerinin tutumlarından Meclis-i Mebusan’ın işgal kuvvetlerince dağıtılmasına, yeni bir meclisin Ankara’da toplanması kararından mebusların Anadolu’nun kalbindeki bu küçük kentte buluşmalarına, Sevr tartışmalarından Sovyet Rusya ile imzalanan ilk uluslararası antlaşmaya pek çok olay pek çok ayrıntı…
Ekler bölümünde hem Birinci Meclis milletvekillerinin ayrıntılı künyeleri, hem de o dönemin tanıklarının kendi kalemlerinden anılarıyla birlikte.