Viyana 1683
Açıklama
Viyana 1683
Osprey Askeri Tarih Dizisi -22
Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, hasım kuvvetlerin stratejileri, taktikleri, askerî harekâtın düğüm noktaları.
Osmanlı İmparatorluğu’nun genişlemesi ve Orta Avrupa’ya yayılması, Viyana’nın alınması kararı, şehrin kuşatılması ve seferin neticesi.
Osmanlı ordularının 1526’da Macar krallığını yıkmasından beri, Devlet-i Aliyye’nin Avrupa’daki baş rakibi Habsburg imparatorluğuydu. Kanuni Sultan Süleyman, 1529’da Habsburg başkenti Viyana’yı 120.000 kişilik ordusuyla kuşatmış fakat başarılı olamamıştı. Bu olaydan 154 yıl sonra, 1682 yılı sonlarında, Sultan IV. Mehmed büyük rakibinin merkezini zapt ederek Orta Avrupa hâkimiyeti çekişmesini kesin bir sonuca bağlama kararını verdi. Osmanlıların o güne dek topladıkları en büyük ordulardan biri, 1683 yazında sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında Viyana kapılarına geri döndü ve dış tabyaları süratle ele geçirmeye koyuldu. Ne var ki sadrazamın bilmediği şey, Habsburg başkomutanı Charles de Lorraine ile Lehistan kralı III. Jan Sobieski’nin idaresindeki büyük bir imdat ordusunun üzerine gelmekte olduğuydu. 12 Eylül 1683 günü Osmanlı ordusuna saldıran bu kuvvet, tarihi şekillendiren bir zafere imza atarak kuşatmaya son verdiği gibi rakibini de darmadağın etti. 18. yüzyıl savaşları ve özellikle de Alman askeri tarihi konusundaki uzmanlığıyla tanınan Simon Millar, birbirinden çok farklı iki savaş tarzını, rakip komutanları ve orduları mercek altına aldığı eseriyle Osmanlı fetihler çağını kapatarak Habsburglara Macaristan’ın fetih kapısını açan bu tarihi dönüm noktasının canlı ve dengeli bir incelemesini sunuyor.