Yapmanız Gereken 501 Yolculuk
Açıklama
Tatile çıktığımız zaman genellikle yolculuğun kendisinden zevk almayı ummayız. İstediğimiz, yolculuğun bir an önce sona ermesidir, önemli olan gideceğimiz yerdir. Güneşlenmek isteyen tatilcilerin çoğu, gidecekleri sahil beldelerine mümkün olduğu kadar kolay ve hızlı ulaşmayı tercih eder: havaalanındaki kuyruklar, uçuş, oradan oraya yürümek, trafik, hiçbiri istenen şeyler değildir. Ne var ki son yıllarda, giderek daha çok sayıda kişi, deniz kıyısının keyifli tembelliğinden vazgeçmese de farklı yolculukların kendine has ilginç ve iddialı yanlarının büyüsüne kapılıyor. Bu kişiler yola çıkmanın kendilerine olağanın dışında deneyimler kazandıracağını, yerel halklarla karşılaşıp ilişkiye geçme olanakları yaratacağını, yeni yerler, farklı kültürler, tarihi yerler ve muhteşem görüntülere şahit olma imkânı sağlayacağının farkına varan kişiler. Kitapta çok çeşitli rotalar göreceksiniz. Rotaların bazıları sadece bir iki saat sürerken, bazıları altı ayda tamamlanıyor. Ulaşım çoğunlukla yaya olarak, bisiklet, araba, tekne, tren, uçakla, at, katır üstünde, hatta köpeklerin çektiği kızaklarla yapılıyor. Yılın farklı dönemlerinde başlayan, Kuzey Kutup Dairesi’nin karlı alanlarından Sahra Çölü’nün bunaltıcı sıcaklarına dek, dağlardan ve vadilerden, ormanlar ve korulardan geçip, nehirler ve denizler aşan yolculuklar var. Antik bölgelere ulaşmak, uzak diyarlarda yaşayan halkları tanımakve vahşi doğayı keşfetmek için yapılan bu yolculuklar, olağanüstü güzellikte manzaraları gözler önüne seriyor. Seçiminiz ister Yukon nehrinde kanoya binmek, ister Türkiye’nin Likya yolunda yürüyüş yapmak, Norveç kıyılarında tekne gezisine çıkmak, Mavi Yolculuk’ta Ege kıyılarında denize girmek, trenle Himalaya Dağları’nı görmek, Şili’nin üzüm bağları arasında dolaşmak ya da Kuzey Avustralya’da bisiklete binmek olsun, bu kitapta en bezgin gezginleri bile baştan çıkaracak seyahat seçenekleri bulacaksınız. Seyahate çıkmak için çok çeşitli sebepleriniz olabilir. Gizemli Maya piramitlerini görmek isteyebilir ya da dini öneme sahip bir yere gitmek isteyebilirsiniz. Kanada’nın yabanıl köşelerinde doğa ile baş başa kalmak isteyebilir ya da sadece göl kenarındaki bir eski patikada yürüyüş yapmak isteyebilirsiniz. Belki de hareket etmeyi seven birisiniz ve sizi yağmur ormanlarına seyahat etmek ya da İtalya’nın güneyini bisikletle dolaşmak mutlu edecektir. Belki de deniz kenarındaki bir konaklama yerinden bölgenin iç kısımlarına yolculuk yaparak çocuklarınızı mutlu etmek istersiniz. Kuşları, balinaları gözlemlemek, sanat, Roma İmparatorluğu, yemek ya da şarap gibi özel ilgi alanlarınız olabilir.
Tercihiniz ne olursa olsun rüyalarınızı gerçekleştirecek bir rota mutlaka vardır.
YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK’U HAZIRLAYAN GEZGİNLER
Jackum ve David Brown yazarlık kariyerlerine başlamak için Suffolk’a taşınmadan önce yirmi yıl Londra’da kitap ve dergi yayıncılığı yaptılar. Yazarlık kariyerlerine başladıklarından beri de yirmiden fazla kitap yazdılar. Özellikle Jackum’un Tayland ve Vietnam yemekleri kitabı dünya çapında büyük satış rakamlarına ulaştı. David Brown’ın komik kitapları ise çok popüler oldu. Seyahat etmeyi yeni yerler keşfetmeyi bir yaşam biçimi olarak benimseyen yazarlar, hazırladıkları seyahat kitaplarında ilginç tecrübelerini okurlarla paylaşıyorlar. İskoçya doğumlu Arthur Findlay yabancı ülkelerde İngilizce öğretmenliği yapmaktadır. Mesleği sayesinde dünyanın en ücra köşelerinde yaşamış, farklı kültürleri tanıyabilmiştir.
Kieran Fogarty yaşamını İtalya’da sürdüren bir müzisyen, tarihçi ve emekli yayıncıdır. Hayatı boyunca dünyayı dolaşan yazar, bu gezilerini birçok kitapta anlatmıştır.
İngiltere’de yaşamını sürdüren Roland Matthews uzun süre tiyatro yöneticiliği yaptıktan sonra müzik editörü olmuştur. Hayatını uzun süren gezilerle renklendiren Matthews, dalmayı öğrenmek için yaptığı bir yıllık Avustralya gezisinden dönüşünde bu kitabı hazırlamıştır.
Bob Mitchell yaşamını Elizabeth dönemi eserlerinin restorasyonunu yaparak kazanmaktadır. Görmeniz Gereken 501 Ada adlı eserin yazarlarından olan Mitchell yolculuk yapmayı en sevdiği ülkelerin Türkiye ve Hindistan olduğunu söylüyor.
Sarah Oliver uzun yıllar yetişkin eğitimi alanında çalışmış, daha sonra serbest yazar ve editörlük yapmıştır. Yakındoğu ve Güney Asya’ya yolculuklara çıkıp İslam sanatı ve mimarisi alanında araştırmalar yapmıştır.
Emekli yayıncı Joe Toussaint’in babası Dominikli, annesi Kuzey İrlandalıdır, ancak yazar kendisini Londralı olarak tanımlamaktadır. Yolculuklarında en sevdiği şeyin değişik yemekler olduğunu söyleyen Toussaint, Kuzey Amerika ve Güney Asya’da tatmadığı yemek kalmadığını iddia ediyor.
Janet Zoro eşi ve iki kedisiyle Gloucester’de yaşıyor. Sanatçı, zanaatkâr, yetişkin eğitimi öğretmeni ve yazar olduğunu söyleyen Zoro, Yunan Adaları’na yolculuk yapmayı ve yolculukları sırasında resim yapıp, günlük tutmayı çok seviyor.