Yaz Evi
Açıklama
Yaz Evi
İçindekiler;
- Brandenburg’un Dört Atlısı
- Bir Yaz Evi
- Oteldeki Kapı
- Bir Kadın Bir Erkek
- Yalanın İki Yüzü
- Kutsal İttifak
- Pencere Önümün Yolcusu
- Nöbette
- Kızım
- Dörtyol
- Basamaklar
Güçlü kurgusu ve diliyle Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Yaz Evi’nde bizi on bir değişik öyküde gezdiriyor. Brandenburg’un Dört Atlısı’nda; “Eskimiş zamanları, yitirilmiş yolları, unutulan başarıları satıyorum” diye bağırarak tezgâhına dizdiği saat, pusula ve madalyaları pazarlayan satıcının ağzından toplumsal algının göreceliliğini dile getirirken, Yalanın İki Yüzü’nde, tuzaklarla oluşan bir aşk üçgeniyle, insan hallerini, aşkı tazeleyeceği umulan kıskançlığı, aldatma ve aldatılmayı ele alıyor. Öykülerin hiçbiri diğerine benzemiyor aslında; ama tümünde ortak olan yalın, alaycı ve sıcak dil aynı ustanın eseri olduklarını ele veriyor…
“Son yıllarda kendilerinden söz ettiren genç hikâyecilerin sayısı az değil, ama ‘genç hikâyeci’ denince hemen akla gelen bir ad yok. Daha doğrusu yoktu. Mehmet Saçlıoğlu’nun 1993 yılı ‘Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Ödülü’nü Vüsat O. Bener’le paylaşan kitabını, Yaz Evi’ni okuduktan sonra, benim için artık öyle bir ad var: ‘Genç hikâyeci’ denince Mehmet Saçlıoğlu gelecek aklıma.
Fethi Naci
Mehmet Zaman Saçlıoğlu 1955 yılında Bursa’da doğdu. TED Ankara Koleji’nin ardından Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okudu. Yurtiçinde ve dışında öğretim üyeliğinde bulundu. Halen sanat akademisyenliğini sürdürmekte. Bu kitapta yer alan “Topaç” adlı öyküsü ile 1998 yılında Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. 1993’te Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne, 1994’te Yaz Evi ile Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü.
İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan diğer eserleri
Öyküler: Yaz Evi, Beş Ada, Sur ve Gölge
Şiirler: Sarkaç
Söyleşi: Güneş Umuttan Şimdi Doğar (Türkan Saylan Kitabı)