400 TL ve üzeri KARGO ÜCRETSİZ
400 TL ve üzerine 4'e varan taksit imkânı
KATEGORİLER

Roland Barthes Biyografi

Roland Barthes

Roland Barthes

Roland Barthes (1915-1980): Fransız edebiyat kuramcısı, eleştirmen ve göstergebilimci. Popüler kültüre hâkim olmuş çeşitli gösterge sistemlerinin analizine hasrettiği yapıtı, yapısalcılık, antropoloji, edebiyat teorisi ve postyapısalcılık gibi pek çok alanda kalıcı izler bıraktı.

12 Kasım 1915’te Normandiya’da Cherbourg kasabasında doğdu; babasını ilk doğum gününden önce, I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Denizi’ndeki bir deniz muharebesi sırasında kaybetti. 1924’te annesiyle birlikte Paris’e yerleşti. Sorbonne’da klasik edebiyat okudu ve “Yunan Tragedyasında Yakarılar ve Efsunlu Sözler” başlıklı yüksek lisans tezini 1941 Ekim’inde savundu.

Tüberküloz hastasıydı, tekrarlayan hastalığı ve tedavi süreci akademik kariyerini sekteye uğrattı. 1946’da Yazının Sıfır Derecesi’nin ilk yazısı, “Retoriğin Geleceği” yayınlandı. CNRS’de sözcükbilim alanında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Charles Bruneau’yla birlikte “1827-1834 Yılları Arasında Kanuni, İdari ve Akademik Metinler Işığında Devlet, İşveren ile İşçi Arasındaki İlişkilerin Sözdağarcığı” başlıklı yeni bir teze başladı; ikinci tezini ise Georges Matoré danışmanlığında, Charles Fourier’nin De l’éducation militaire’inin eleştirel basımı üzerine yazdı. 1952’de Ekim ayında Esprit dergisinde “ilk” Çağdaş Söylen (“Kaç Dünyası”) yayınlandı.

1956 Aralık ayında Sovyetler’in Macaristan’a müdahalesinin ardından Edgar Morin, Jean Duvignaud ve Colette Audry’yle birlikte Arguments dergisinin kuruluşunda yer aldı. 1960’ta Barthes’ın adaylığını destekleyen Fernand Braudel’in başında bulunduğu École pratique des hautes études’e kıdemli araştırmacı olarak atandı. 1962’de École pratique des hautes études’ün profesör kadrosunda yer aldı (“Göstergeler, Semboller ve Temsiller Sosyolojisi”). Aynı yıl Barthes’ın Jean Claude Milner, Jean Baudrillard, Jacques-Alain Miller ve Luc Boltanski gibi isimlerin katılacağı “seminer”lerine başladı.  1967’de Baltimore’da, Johns Hopkins Üniversitesi’nde ders verdi; Moda Sistemi yayınlandı. Ertesi yıl Fransızca yayınlanacak “La Mort de l’auteur” [“Yazarın Ölümü”], “The Death of the Author” başlığıyla ABD menşeli çağdaş sanat ve yeraltı sanatı dergisi Aspen Magazine’de ilk defa yayınlandı.

14 Mart 1976’da Michel Foucault’nun önerisiyle Collège de France’ta “Edebiyat Göstergebilimi” başlıklı kürsüye profesör olarak atandı. Ertesi yıl Collège de France’ta açılış dersini verdi. 25 Şubat 1980’de karşıdan karşıya geçerken Collège de France’ın önünde geçirdiği trafik kazası sonrasında, Pitié-Salpêtrière Hastanesi’nde 26 Mart’ta öldü.

Roland Barthes Kitapları