Yamada Torajirō Biyografi
Yamada Torajirō (1866-1957):
Japonya’da 16. yüzyıldan itibaren devam eden geleneksel Sōhenryū (Soohenryuu) Çay Merasimi Okulu’nun 8. ustası (Iemoto) ve 1892-1914 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda İstanbul’da faaliyet gösteren Nakamura Shōten (Şooten) mağazasının yöneticisi Yamada Torajirō, Türk-Japon ilişkilerine katkıda bulunmuş bir Japon işadamıdır. Japonya’da Tokugawa Şogunlarının yönetiminin son döneminde, 23 Ağustos 1866’da Edo (bugünkü Tokyo) şehrinde, bugün Gunma eyaleti olan, Numata hanlığının beyi (daimyō) Toki’nin malikânesinde doğdu.
Şogunların danışmanlığını yapan Numata beyliğinin, üst düzey yönetiminde karō görevini ifa eden soylu samuray ailesi reisi Nakamura Yūzaemon’nun ikinci oğluydu. Yamada’nın annesi Shimako (Şimako), Kyoto’daki seçkin Ogasawara klanına hizmet eden ve geleneksel hekimlikle uğraşan, samuray kökenli Muramatsulardandı. 1868 Meiji Restorasyonu ile yeni bir rejimin kurulmasından sonra aile Numata’ya döndü. Yamada, 1875 yılında Tokyo’da ilkokul öğrenimini aldı. Genç Yamada, ağabeyinin Nakamura ailesinin “veliahtı” olarak aile soy ismini almasıyla, 16 yaşındayken Sōhenryū Çay Merasimi Okulu’nun ustası olarak Yamada aile soyunu sürdürmesi için 1882 yılında Yamada Sōju tarafından Japon âdetlerine göre evlat edinildi.
1884 yılında Tokyo Rakugaku Gakkō’dan (Tokyo Eczacılık Okulu) mezun oldu. Bu yıllarda klasik Çince, Fransızca, Almanca, İngilizce öğrendi. Fransızcayı Yokohama’daki Sarah Belle Okulu’nda öğrendi. 1888’de, dönemin popüler aylık dergisi olan ve Yū Yūsha (Yuu Yuuşa) tarafından yayımlanan Kunshi to Shukujō’yu (Kunşi to Şukucoo/Hanımlar ve beyler için dergi) çıkardı. 1889’da, General Torio Koyata tarafından kurulan, aydınlanmacı muhafazakârlık görüşünü savunan ve aşırı Batılılaşmaya karşı olan Chūseisha (Çuuseişa) cemiyeti için Jōyaku kaisei naichi zakyōron no rigai (Anlaşmaların revizyonu ile Japonya’da karma ikametin erdemleri ve kusurları) adlı risalesini yayınladı. Yamada kısa bir dönem Chūsei (Çuusei) partisinin çevresine girmiş olabilir. 1891 yılında Meiji yönetiminin ileri gelen devlet adamlarından Asyacı görüşüyle tanınan Prens Konoe Atsumaro’nun çeşitli eserlerini yayınladı.