Ziya Gökalp / Seçme Eserleri-I
Açıklama
Ord. Prof. Dr. Hilmi Ziya Ülken (1901-1974) İstanbul’da doğdu. Mülkiye’den mezun oldu, 1924-33 arasında çeşitli kentlerin liselerinde tarih, coğrafya, psikoloji ve sosyoloji öğretmenliği yaptı. 1933’teki Üniversite Reformu ile İstanbul Üniversitesi’nde görevlendirildi. 1940’ta felsefe profesörü oldu. Sosyoloji Bölümü’nün kurulmasını ve kurumsallaşmasını sağladı. 1944-48 yıllarında İTÜ’nün daveti üzerine burada sanat tarihi dersleri verdi. Çalışmalarını uluslararası platformda da sürdürdü. UNESCO üyeliğinin ardından ISA’nın (Uluslararası Sosyoloji Derneği) kurucu üyesi, sonra da başkan yardımcısı oldu ve 1953’te 15. Uluslararası Sosyoloji Kongresi’nin İstanbul’da toplanmasını sağladı. Genç yaşında başladığı ve sosyolojiden felsefeye, tarihten edebiyata ve sanata uzanan çeşitli alanları bütünleştiren yayın faaliyetini vefatına dek kesintisiz sürdürdü. Türk kültür ve düşünce dünyasındaki etkisi, geride bıraktığı 1300’ü aşkın makale ile aralarında Çağdaş Düşünce Tarihi, Aşk Ahlâkı, 20. Yüzyıl Filozofları ve Uyanış Devirlerinde Tercümenin Rolü’nün de yer aldığı 50’yi aşkın kitapla da devam etmektedir.
Ziya Gökalp (1876-1924) kısa ömrüne ve Cumhuriyet’in ilk yılında vefat etmesine rağmen, çağdaş Türk düşünce dünyasında kalıcı izler bırakan bir sosyal bilimcimiz ve düşünürümüzdü.
Ord. Prof. Dr. Hilmi Ziya Ülken’in Gökalp hakkında kapsamlı ve eleştirel bir sunuş yazısıyla hazırladığı bu monografi, Ziya Gökalp’in büyük bölümü güncelliğini hâlâ koruyan metinlerinden oluşuyor.
Ziya Gökalp’in özgün terimleriyle büyük bir titizlikle işlediği bu temel metinler, hem asıl haliyle hem de günümüzün dilinde yeniden ifade edilmiş olarak, karşılıklı sayfalarda yer alıyor.
Gökalp’in kimlik, uygarlık, millet, çağdaşlaşma, idealler, ahlâk, kamu yararı, milli ekonomi ve daha pek çok konudaki metinlerini 21. yüzyılda yeniden okumak için…